Virolozi su izrazili zabrinutost zbog pojave još jedne varijante Omikrona, koja se brzo širi, koja se brzo širi u Indiji, i koja je već stigla u evropske zemlje.

Varijanta BA.2.75 – nazvana „Kentaur“ – prvi put je otkrivena u Indiji početkom maja. Slučajevi su od tada naglo porasli i očigledno brže od onih kod izuzetno prenosive varijante BA.5, koja je takođe prisutna u Indiji, i brzo zamenjuje prethodno dominantnu varijantu BA.2 u mnogim zemljama, piše Gardijan.

BA.2.75 je takođe otkriven u oko 10 drugih zemalja, uključujući Veliku Britaniju, SAD, Australiju, Nemačku i Kanadu.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) označio ga je kao „varijantu pod nadzorom“ 7. jula, što znači da postoje neke naznake da bi mogla biti prenosiva ili povezana sa težim bolestima, ali dokazi su slabi ili još nisu je procenjeno.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) takođe pažljivo prati novu varijantu, iako je njen glavni naučnik, dr Sumija Svaminatan, rekao da još nema dovoljno uzoraka za procenu ozbiljnosti. Pored očiglednog brzog rasta i širokog geografskog rasprostranjenja, virolozi su bili upozoreni ogromnim brojem dodatnih mutacija koje BA.2.75 sadrži, u odnosu na BA.2, iz kojih je verovatno evoluirao.

„Ovo bi moglo da znači da je imao priliku da razvije prednost u odnosu na već uspešnu liniju virusa“, rekao je dr Stiven Grifin, virolog sa Univerziteta u Lidsu.

„Ne radi se toliko o tačnim mutacijama, već o broju/kombinaciji“, rekao je dr Tom Pikok, virolog sa londonskog Imperijal koledža, koji je prvi identifikovao Omikron kao potencijalnu zabrinutost još u novembru 2021.

Čak i ako se ne pojavi u drugim zemljama, njegov rast u Indiji sugeriše da će verovatno biti problem tamo, u najmanju ruku, dodao je Pikok. „Očigledno je da raste prilično dobro u Indiji, ali Indija nema mnogo BA.5, i još uvek je veoma nejasno koliko je dobro u odnosu na to“.

Grifin je to naveo kao još jedan primer impresivne sposobnosti virusa da toleriše promene u svom šiljastom proteinu – delu koji koristi da inficira ćelije i na kojem se zasniva većina vakcina protiv Kovida.

„U ovo vreme prošle godine, mnogi su bili uvereni da Delta predstavlja vrhunac evolucije za virus, ali pojava Omikrona i ogromno povećanje varijabilnosti i izbegavanja antitela je znak da kao populacija ne možemo da sledimo plan sličan gripu da zadržimo korak sa evolucijom virusa“, rekao je Grifin.

Pored vakcina, dugoročni planovi treba da uključuju mere varijantno-agnostičke zaštite za sprečavanje infekcija i reinfekcija. „Ovo uključuje stvaranje okruženja otpornog na infekcije kroz poboljšanu ventilaciju, filtraciju ili sterilizaciju vazduha u zatvorenom prostoru, osetljivu ponovnu proveru testova bočnog protoka i odgovarajuće i podržane periode izolacije koji će zapravo smanjiti tekući prenos“, rekao je on.

BA.2.75 je „nešto zbog čega bi svi trebalo da budemo zabrinuti“, kaže dr Brus Voker , direktor Ragon instituta MGH, MIT i Harvarda, medicinskog instituta fokusiranog na iskorenjivanje bolesti.

Nova varijanta daje nam uvid za šta je virus sposoban, u smislu mutacije. Ovde je ponovo virus koji podseća na originalnu varijantu Omikrona, ali je sa manjim promenama aminokiselina postao nešto što će verovatno moći da izbegne imunitet.

„Mislim da nam sve ove varijante pokazuju da virus nije došao ni blizu da istraži sav evolucioni prostor koji mu je dostupan“, rekao je za Fortune.

Ostaje da se vidi da li će BA.2.75 izazvati globalni talas ili brzo nestati, kao što su e varijante Lambda i Mu, rekao je d. Stjuart Rej, profesor na Džons Hopkins Univerzitetu.

„Postoje varijante koje vidimo da se sporadično pojavljuju i imaju karakteristike koje nas zabrinjavaju“, rekao je on. Ali dok ih ne vidimo kako se nadmeću u više okruženja, teško je znati šta će oni značiti za nas.

Takve varijante su nekada bile ispod radara, „ali sada privlače pažnju kao rezultat pojačanog nadzora i povećane pažnje na sekvenciranje“, rekao je dr Danijel Kurickes, profesor medicine na Harvardskoj medicinskoj školi.

„Videli smo sve vrste varijanti unutar porodice Omikron“, rekao je Kurickes. „Zaista moramo da vidimo značajan broj slučajeva koji raste na mnogim lokacijama da bismo znali da je to zaista velika varijanta zabrinutosti“.

Neke od mutacija BA.2.75 su zabrinjavajuće, a „neke o kojima ne znamo mnogo“, kaže dr Den Baruh, profesor medicine na Harvardskoj medicinskoj školi i direktor Centra za virusologiju i istraživanje vakcina. „To je razlog da se to proučava, ali ne i razlog za paniku“, dodaje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.