Šteta od elementarnih nepogoda koje su junu pogodile Srbiju iznosi oko 25 miliona evra, piše Politika.

Kako list navodi, tokom juna u Srbiji su u 22 opštine oštećeni putevi, mostovi, kuće i pokrenuta klizišta, a šteta je prijavljena na ukupno 1.081 stambenom objektu.

Kancelarija za javna ulaganja navela je da je to gruba procena i da su prema prvim izveštajima prijavljena oštećenja na 145 mostova, 67 klizišta na loklanim putevima, 253 lokacije na lokalnim vodotokovima, 29 sistema za vodosnabdevanja i kanalizaciju i 63 javna objekata.

Koliko će se brzo obnoviti infrastrukutra, zavisiće od vremena za pripremu projekta, pre svega za izradu projektno-tehničke dokumentacije, kao i za samo izvođenje radova, za šta je često neophodno i po više meseci, rekli su u Kancelariji za javna ulaganja, piše list.

Izdavanje rešenja kojima se utvrđuje pravo na pomoć, kao i visina pomoći već je počelo u Kraljevu i Lučanima u kojima je zabeležen najveći broj oštećenih stambenih objekata, a u Kancelariji za javna ulaganja očekuju da u narednih sedam do deset dana počne i u drugim opštinama u kojima su proglašene elementarne nepogode.

„Pre svega u Kniću (45 korisnika), Trsteniku (36), Ivanjici (49), Kragujevcu (56) i Arilju (devet korisnika), gde je okončan proces kategorizacije štete na objektima. Procena je da bi, barem kada je većina korisnika u pitanju, pomoć mogla da bude isplaćena u narednih 45 dana“, a tamo gde postoje nerešeni imovinsko-pravni odnosi procedura može trajati i duže, navodi Politika.

Komentara

 1. ŠTETA OD KATASTROFE NA VLASTI
  30. juna 2019. 14:47

  Trebati će godine da se otkloni šteta izazvana Katastrofom koji je na vlasti, ali ipak je bitno odmah započeti sa obnovom institucija Srbije!

 2. "LJUBAV PREKO ŽICE"
  30. juna 2019. 15:26

  Dobro je da danas mogu da koriste mobilne telefone.

  1. "LJUBAV PREKO ŽICE"
   30. juna 2019. 15:43

   Ovaj komentar je bio predviđen za članak https://www.nedeljnik.rs/italija-najavljuje-slovenija-bi-uskoro-mogla-da-bude-opasana-zicom/

 3. miko
  30. juna 2019. 22:57

  Evo savrsene prilike za ugradjivanje i ogradjivanje... Bice 50%-50%

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.