Italija najavljuje: “Slovenija bi uskoro mogla da bude opasana žicom”

1
Foto: Profimedia

Slovenija je burno reagovala na najavu italijanskog ministra unutrašnjih poslova Matea Salvinija da bi njegova zemlja uskoro mogla da postavi žicu na granici.

Italija je najavila postavljanje “tehničkih prepreka” na granici sa Slovenijom, ukoliko se zajedničke, italijansko-slovenačke patrole, ne pokažu efikasnim. Od sutra bi trebalo da počnu sa radom, a rok za utvrđivanje efikasnosti ovih patrola koji je postavila Italija iznosi tri meseca, piše Večernji list.

List podseća da je Slovenija burno reagovala na izjavu, “iako je duž granice s Hrvatskom razvukla žičane barijere i postavila panele pod izgovorom borbe protiv ilegalnih migracija”.

Italijanski ministar iz desničarske stranke Liga za sever najavio je tu mogućnost u Trevilju, apostrofirajući problem migranata u regiji Friuli-Venecija Đulija.

Gradonačelnik Gorice Rodolfo Ziberna reagovao je kazavši da su tehničke prepreke nedopustive. Ideju je kritikovala i italijanska članica senata slovenačkog porekla Tatjana Rojc, kazavši da “smo naporno radili kako bismo srušili zidove u Evropi, a sad gradimo nove” te kako se čini da se deo Slovenije smatra sivom zonom, a ne punopravnom članicom EU.

Stručnjak za bezbednost Marjan Miklavčič upozorio je da bi Slovenija mogla postati migrantski hotspot, odnosno džep u kojem bi ostali migranti koji žele na zapad. U slovenačkom MUP-u o Salvinijevim planovima kažu da je reč o unutrašnjopolitičkoj odluci suverene države, ali i kako su im Italijani do juna vratili 126 ilegalnih migranata, što ne predstavlja znatno povećanje u odnosu na isti period prošle godine i na 108 stranaca.

“Ne možemo govoriti o eskalaciji problema na granici”, kazali su oni, prenosi Večernji list.

Slovenija je nezadovoljna odnosom još jednog suseda, Austrije, koja im je još u doba migrantske krize uvela granične kontrole i tako suspendovala Šengen.

Slovenija je duž granice s Hrvatskom razvukla žičane barijere i postavila panele pod izgovorom borbe protiv ilegalnih migracija.

1 KOMENTAR

Comments are closed.