Stejt department u izveštaju o terorizmu: “Nedosledna kaznena politika u Srbiji”

0
EPA-EFE/Yuri Gripas / POOL

Stejt department je u svom godišnjem izveštaju o terorizmu kao glavne probleme u Srbiji označio kretanje novca i oružja kroz region, regrutovanje boraca povratnika, kao i samoradikalizaciju terorista kroz rasno ili etnički motivisane ideologije – povezane sa nacionalizmom ili nacionalističkim grupama, prenosi Glas Amerike.

„Srbija ulaže napore u borbi protiv terorizma i nastavlja saradnju sa Sjedinjenim Državama i međunarodnim partnerima. U septembru 2020. se obavezala da će proglasiti Hezbolah terorističkom organizacijom i proširiti saradnju kroz primenu sistema za proveru putnika. Članica je Globalne koalicije za borbu protiv Islamske države“, navedeno je u izveštaju Stejt departmenta, a prenosi VOA.

U tekstu je navedeno da Srbija kažnjava krivična dela poput međunarodnog terorizma, podsticanja, vrbovanja, upotrebe smrtonosnih uređaja, uništavanja i oštećenja nuklearnih objekata, finansiranja terorizma i udruživanja u svrhe terorizma.

Međutim, kako je utvrđeno, kaznena politika se razlikuje u zavisnosti da li se radi o povratnicima sa ratišta u Siriji ili pak onih koji su ratovali na istoku Ukrajine.

“Krivični zakonik zabranjuje neovlašćeno učešće u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi, propisuje kaznu zatvora od 6 meseci do 10 godina. Poslednjih godina u Srbiji su bili osuđivani pojedinci za učešće u terorističkim aktivnostima u Siriji, kao i u sukobu Rusije i Ukrajine u istočnoj Ukrajini. Čini se da Ministarstvo unutrašnjih poslova primenjuje različite standarde u kažnjavanju stranih boraca u ta dva sukoba – povratnicima iz Sirije izriču se presude do 15 godina zatvora, dok većina povratnika iz Ukrajine biva osuđena na uslovne kazne. Srbiji nedostaje zakonodavstvo koje na širi način pokriva obuku terorista, finansiranje terorističkih organizacija i aktivnosti vrbovanja terorista”, precizirano je u izveštaju.

Stejt department notira i da, uprkos pozivima Ujedinjenih nacija državama da striktnije nadgledaju podatke o putnicima – Srbija to trenutno još ne čini. Takođe, primećeno je i da se Vašingtonskim sporazum o ekonomskoj normalizaciji sa Kosovom, Srbija obavezala da primeni dogovore o razmeni podataka sa Sjedinjenim Državama i ojača mere bezbednosti.

“Takođe, u skladu sa istim sporazumom Srbija se obavezala da će Hezbolah u celini proglasiti terorističkom organizacijom i u potpunosti primeniti mere za ograničavanje operacija i finansijskih aktivnosti. Još nije ispunila tu odredbu niti sprovela mere”, navodi u izveštaju Stejt department.