Stejt Department ponovo istražuje mejlove Hilari Klinton

0
Foto Profimedia

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa istražuje i-mejl poruke više desetina aktuelnih i bivših visokih zvaničnika Stejt departmenta.

Istražuju se poruke koje su slane na privatni i-mejl nalog Hilari Klinton, u vreme kada je bila državna sekretarka SAD, saopštili su aktuelni i bivši zvaničnici Stejt departmenta.

Tako je ponovo oživela tema, koja je zasenila predsedničke izbore 2016. godine.

Kako navode zvaničnici, istražitelji Stejt departmenta stupili su proteklih nedelja u kontakt sa oko 130 zvaničnika, među kojima su i oni koji su direktno odgovarali Klinton, kao i niži zvaničnici, čiji su i-mejlovi u nekom trenutku završili u njenom inboksu.

Prema pismima, u koje je uvid imao “Vašington Post”, njih su istražitelji obavestili da su i-mejlovi, koje su poslali pre nekoliko godina, retroaktivno klasifikovani i da sada predstavljaju “potencijalno kršenje bezbednosti”.

Istražitelji Stejt departmenta stupili su u kontakt s bivšim zvaničnicima još pre oko 18 meseci, nakon što je Donald Tramp izabran za predsednika na izborima, a potom su izgleda odustali od tih napora, ali su ih nastavili u avgustu, dodaju zvaničnici.

Zvaničnici Stejt departmenta rekli su da prate standardni protokol u istrazi, koja je počela poslednjih dana administracije bivšeg predsednika Baraka Obame i koja se privodi kraju.

“Ovo nema nikakve veze s tim ko je u Beloj kući”, rekao je visoki zvaničnik Stejt departmenta, koji je tražio da ostane anoniman, dodajući da je bilo potrebno oko tri godine kako bi se pogledalo više miliona i-mejlova.

Zvanicnici Stejt departmenta negiraju da istraga ima bilo kakvu političku motivaciju i naglašavaju da su i-mejlove pregledale karijerne biroktrate, koje nisu znale imena onih koji su bili predmet istrage.

Međutim, bivši zvaničnik Biroa za poslove sa Bliskim istokom Džefri Feltman rekao je da bi voleo da misli da je reč o rutinskom poslu, ali da se dešava nešto čudno.

Feltman je, kako navodi Vašington post, početkom 2018. godine primio pismo, u kojem je obavešten da je oko pet njegovih poruka sadržalo poverljive informacije.

Onda je pre nekoliko nedelja utvrđeno da je kriv za slanje više od 50 i-mejlova, u kojima su se nalazile poverljive informacije, dodaje Vašington post.

Bivši američki zvaničnik, koji je upoznat sa istragom, rekao je da je to način da republikanci “održe živim pitanje i-mejlova Klintion”.

On tvrdi da je istraga način da se ocrni gomila ljudi iz Demokratske partije, koji se bave spoljnom politikom i da se oni obeshrabre, ili spreče, da se vrate u službu vlade.

Vašington post navodi da izgleda da onima koji su predmet istrage ne preti krivično gonjenje, pošto je istraga FBI o slučaju i-mejlova Klinton zatvorena još pre izbora 2016. godine, ali ističe da mnogi strahuju da će ishod istrage naškoditi njihovoj reputaciji i zakomplikovati im mogućnost da se bave bezbednosnim proverama.