Stejt department o nepozivanju Srbije na Samit za demokratiju: “Ne komentarišemo interna razmatranja…”

0
(Beta/AP Photo/Patrick Semansky)

(Beta) – Stejt department je saopštio povodom Samita za demokratiju i ljudska prava koji organizuje predsednik SAD Džo Bajden da “ne komentariše interna razmatranja zašto pojedine zemlje nisu pozvane”, prenosi danas Glas Amerike (VOA).

“Predsednik Bajden obavezao se da bude domaćin Samitu za demokratiju da bi ojačao našu posvećenost pozicioniranju demokratije i ljudskih prava u središte spoljne politike SAD”, precizirano je u odgovoru neimenovanog portparola Stejt Departmenta na upit VOA uoči decembarskog skupa koji bi trebalo da okupi najmanje stotinu učesnika širom sveta.

Virtuelni događaj od kojeg deo svetske javnosti očekuje da doprinese zaustavljanju urušavanja demokratije, kao i prava i sloboda na globalnom nivou planiran je za 9. i 10. decembar.

U odgovoru se ukazuje da učesnike čine već ostvarene, kao i demokratije u usponu, civilno društvo i privatni sektor – bez preciziranja tačnog broja i pojedinačnih zvanica.

“Tražiće se inovativna i čvrsta posvećenost odbrani od autoritarnosti, načini za ophođenje i borbu protiv korupcije, i promovisanje poštovanja ljudskih prava u zemlji i inostranstvu. Samit za demokratiju ukazuje na duboko uverenje predsednika Bajdena da je potrebno da se demokratije udruže, zajedno uče, uzajamno podržavaju i zajednički deluju da bi se uhvatile u koštac sa najhitnijim svetskim izazovima”, navedeno je u odgovoru neimenovanog portparola Stejt departmenta.

Za sada, osim nagoveštaja o konačnom broju učesnika, još nije objavljena lista i njihova imena. Uticajni američki medij Politiko objavio je detalje privremenog spiska zvanica na kom se nalaze Francuska i Švedska, ali i države poput Filipina i Poljske – u kojima deluje da se stepen demokratije urušava.

Kada je reč o regionu Zapadnog Balkana, isti izvor ukazuje da su pozvane Albanija, Crna Gora i Severna Makedonija, za razliku od Srbije, Kosova i Bosne i Hercegovine, navodi VOA.

Pitanje u vezi sa kriterijumima određivanja zvanica i kakav bi to moglo imati značaj nije, međutim, bilo predmet iscrpnijeg odgovora iz Stejt departmenta.

“Nećemo da komentarišemo interna razmatranja o tome zašto pojedine zemlje nisu pozvane”, precizirano je u tekstu – uz napomenu da SAD žele da na Samitu budu uključene i predstavljene države različitih regiona i socioekonomskih karakteristika.