Stejt department kritikovao korupciju u Crnoj Gori

0
Foto: Profimedia

Zakon u Crnoj Gori predviđa kazne u slučajevima korupcije kod zvaničnika, ali vlada nije efikasno sprovela zakon pa je korupcija i dalje problem, navodi se u izveštaju Stejt departmenta o stanju ljudskih prava u Crnoj Gori za 2019. godinu.

U dokumentu SAD,  u delu koji se odnosi na političku participaciju, navodi se da su neki vladini službenici nekažnjeno uključeni u koruptivne postupke.

Javnost korupciju u zapošljavanju zasnovanu na ličnim vezama ili političkoj pripadnosti vidi kao endemsku u vladi i u javnom sektoru, kako na lokalnom tako i na državnom nivou,  ističe se u dokumentu koji je sinoć objavljen u Vašingtonu, a koji prenose podgorički mediji.

To se, kako se navodi, posebno događa u oblastima zdravstva, visokog obrazovanja, pravosuđa, carina, političkih stranaka, policije, urbanizma, građevinske industrije i zapošljavanja.

Dodaje se da zakon predviđa krivične sankcije za slučajeve korupcije kod zvaničnika, ali da Vlada Crne Gore nije efikasno sprovela zakon, pa je korupcija je i dalje problem.

Politizacija, slabe plate i nedostatak motivacije i obuke javnih službenika pružili su plodno tlo za korupciju, jedan je od zaključaka u Izveštaju.

Politička scena ostala je fragmentirana, polarizovana i bez konstruktivnog političkog dijaloga, ocena je Stejt departmenta.

Kada su u pitanju medijske slobode, Stejt department navodi da Ustav predviđa slobodu izražavanja, uključujući i slobodu štampe, a Vlada je, kako kažu, uglavnom poštovala ta prava.

Ipak, dodaje se da političko uplitanje i dalje ostaje problem.

Nerešeni napadi na novinare, političko uplitanje u rad javnog servisa, prljave kampanje koje su sproveli vladini tabloidi, nepravedno postupanje i ekonomski pritisak vladinih ministarstava i agencija na nezavisne i opozicione medije ostaju značajan problem, konstatuje se u dokumentu.

Nedostatak obuke i neprofesionalno novinarsko ponašanje, u kombinaciji sa niskim platama i političkim pritiskom, doprineli su samocenzuri i onome što bi se moglo smatrati pristrasnim izveštavanjem, navodi se u izveštaju Stejt departmenta.

U dokumentu se konstatuje da je nekažnjivost i dalje problem jer, kako Vlada nije istraživala niti kaznila zvaničnike koji su kršili ljudska prava.

(Beta)