Američki Stejt department saopštio je da Beograd i Priština treba hitno da nastave razgovore uz posredovanje Evropske unije o upotrebi dinara na Kosovu.

„Pozdravljamo što su 27. februara vođeni razgovori u okviru dijaloga uz podršku EU o novoj valutnoj regulativi Centralne banke Kosova (CBK) koja ograničava uvoz i upotrebu srpskog dinara na Kosovu“, prenosi N1.

Razgovori u Briselu uz posredovanje Izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka završeni su bez konkretnih rezultata.

On je rekao da su razgovori o uredbi Centralne banke Kosova, kojom se zabranjuje upotreba dinara na Kosovu, „važan prvi korak“ ali da „mnoga politička pitanja ostaju bez odgovora“.

SAD su bile jasne u izražavanju zabrinutosti u vezi sa novom uredbom Centralne banke Kosova, rekao je portparol Stejt departmenta i dodao da je dijalog uz podršku EU „pravi kanal za rešavanje pitanja u vezi sa normalizacijom odnosa između Kosova i Srbije“.

„Ponavljamo naše pozive i Kosovu i Srbiji da deeskaliraju tenzije i da se ozbiljno i hitno angažuju u naporima za postizanje mirnih i produktivnih odnosa u okviru Dijaloga koji vodi EU“, dodao je portparol Stejt departmenta SAD u izjavio za Radio Slobodnu Evropu u pisanom odgovoru.

Lajčak je na mreži X posle razgovora delegacija Beograda i Prištine u Briselu o dinaru rekao da će „biti neophodni dodatni sastanci“.

On nije pojasnio da li su strane imale bilo kakav dogovor, ali je pozdravio njihovu posvećenost u pronalaženju održivog rešenja za zajednice pogođene uredbom Centralne banke Kosova.

Uredba Centralne banke Kosova, koja je stupila na snagu 1. februara, predviđa evro kao jedinu valutu za gotovinsko plaćanje na Kosovu i zabranjuje korišćenje srpskog dinara.

Ova odluka je, prema oceni Evropske unije, izazvala praktične probleme srpskoj zajednici na Kosovu, koja je koristila dinar i u toj valuti dobijala pomoć od Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.