“Stari muškarci nam stoje na putu”: Barak Obama kaže da žene treba da vode svet

0
Foto: Profimedia

“Žene, samo želim da znate ovo; niste savršene, ali ono što mogu da kažem prilično sigurno je da ste bolje od nas (muškaraca)”, rekao je bivši američki predsednik Barak Obama pre nekoliko dana u govoru koji je održao u Singapuru. “Apsolutno sam uveren da ćete, ako svaku naciju na Zemlji za dve godine budu vodile žene, videti značajan napredak na svakom polju.”

Obamin savetnik potvrdio je reči bivšeg predsednika koje je preneo CNN, a Obama je takođe ovom prilikom u Singapuru saopštio da neće preuzimati nikakvu ulogu u političkom liderstvu.

“Ako pogledate svet i probleme u njemu, uviđate da su uglavnom stari ljudi, obično stari muškarci, ti koji stoje na putu”, rekao je Obama. “Važno je da politički lideri pokušaju da se podsete da ste tu da radite posao, ali da niste tu doživotno, niste tu da biste sebi dokazivali da ste važni ili moćni.”

Obamine reči su, očekivano, privukle pažnju javnosti u trenutku kada se pripreme za stranačke izbore u Demokratskoj stranci intenziviraju, naročito pošto će njegov nekadašnji potpredsednik i bliski saradnik Džo Bajden odmeriti snage sa nizom dobro kotiranih kandidata i kandidatkinja među kojima je i senatorka Masačusetsa Elizabet Voren.

Iako su neki Obamin govor protumačili kao znak da će on umesto Bajdena podržati Liz Voren, drugi skreću pažnju da Obama na ovaj način govori o ženama kao liderima već godinama unazad, čak i dok je služio kao predsednik.