Stan na dan: Ko ne plati porez, kazne i do nekoliko stotina hiljada dinara

1
Foto: Profimedia

Biznis izdavanje stanova na dan cveta već desetak godina i za to vreme najčešće se poslovalo u sivoj zoni, ali sada su se stvari potpuno promenile.

Ta oblast sada je regulisana Zakonom o ugostiteljstvu koji će u potpunosti biti primenljiv na jesen, do kada će važiti stara podzakonska akta. Špic turističke sezone osim prihoda doneće i trošak onima koji izdaju smeštaj, jer od 1. jula počinje njihovo oporezivanje, javlja RTS.

Brza i laka zarada izdavanjem sobe, apartmana ili stana biće moguća i ubuduće, ali uz pooštrene propise. Novina je i da će stanodavci sami prijavljivati goste, a ne preko posrednika.

Miroslav Knežević, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija kaže da to što se popularno naziva stan na dan – jeste definisano kao ugostiteljska usluga smeštaja u domaćoj radinosti.

“Prvi put imamo zakonski definisan uslov u smislu da se svako izdavanje nekretnine na period kraći od 30 dana definiše ugostiteljskom uslugom pružanja smeštaja u domaćoj radinosti”, istakao je Knežević.

Za one koji se o zakon ipak ogluše, predviđene su novčane kazne od nekoliko stotina hiljada dinara.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Juta kaže da postoji jedan segment u ovom poslu koji još uvek radi u sivoj zoni.

“Ja sam potpuno siguran da će svi koji ozbiljno žele da se bave ovim poslom nakon usvajanja zakona shvatiti da je najjednostavnije da plate taj mali iznos koji je neophodan kao paušalni porez na godišnjem nivou”, rekao je Seničić.

Knežević objašnjava da je iznos poreza koji će se plaćati pet odsto od prosečne bruto zarade ostvarene u prethodnoj godini pomnožen sa koeficijentom turističkog mesta.

“Ako pričamo o prosečnoj bruto zaradi u prethodnoj godini, recimo da bi porez u ovom trenutku za ovu godinu za izdavaoce koji se nalaze u turističkom mestu prve kategorije, a to su Beograd, Zlatibor, Vrnjačka Banja – iznosio između 3.400 i 3.500 dinara po jednom krevetu. Kad vidite po kojim cenama se tržišno izdaje taj jedan krevet, shvatite da kroz dva ili tri izdavanja tog kreveta će moći da se plati godišnji porez”, objašnjava Knežević.

U lov na one koji rade mimo zakona krenula je i Koordinaciona komisija za inspekcijski nadzor Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. U tome će im pomoći i 1.000 mladih inspektora čije se zapošljavanje očekuje u naredne tri godine.

Ubuduće nepozvani gosti biće i inspektori, koji će moći da se prijavljuju kao turisti u smeštajnim objektima. Na taj način proveravaće da li je smešaj kategorisan i da li ispunjava uslove.

1 KOMENTAR

  1. Dobro je da se konačno uredi ova oblast. Zarada od ovakvih stanova nije za potcenjivanje (http://www.solis-nekretnine.com/vest1/duplo-nego-od-podstanara-ko-izda-na-20-dana-zaradi-400-%E2%82%AC-32.html) a većina je u sivoj zoni. I nije samo porez u pitanju, od ovih stanova štete imaju i zgrade, komšije se bune zbog buke ili prljavštine, ali ih niko ne sluša, a indirektan uticaj se vrši i na podizanje cena nekretnina, zato što se kupuju stanovi baš za ovu namenu

Comments are closed.