Štafeta Srbije u finalu Svetskog prvenstva u plivanju: “Pre samo sedam dana izgledalo je kao nemoguća misija”

0
EPA/PATRICK B. KRAEMER

Muška štafeta Srbije 4 x 100 slobodno prvi put u istoriji se plasirala u finale Svetskog prvenstva u plivanju.

Podvig u Budimpešti su ostvarili Velimir Stjepanović, Uroš Nikolić, Andrej Barna i Nikola Aćin. Srpski tim je štopericu zaustavio na 3:14,26, što je bilo dovoljno za osmo mesto i ulazak u trku za medalju. Nedostajalo im je pet desetinki da obore državni rekord sa Olimpijskih igara u Tokiju kada su bili deseti.

Stjepanović je sjajno otplivao prvi izmenu i sa 48,98 bio četvrti. Drugi je plivao Uroš Nikolić, koji je svoju leteću deonicu otplivao za 48,93. A onda je na scenu stupio fenomenalni Andrej Barna i sa 47,25 isplivao najbolju leteću deonicu u celim kvalifikacijama. Tačku na prolaz u finale stavio je Aćin sa 49,10.

„Ponosan sam na ove momke. Pravo je zadovoljstvo biti deo ovakve grupe. Pre samo sedam dana na državnom prvenstvu ovo je izgledalo kao nemoguća misija. Ipak smo se podigli i plivali sjajno. Da nikoga ne izdvajam“, rekao je najiskusniji Velimir Stjepanović.

U finalu sve svetske sile: Sjedinjenje Američke Države, Australija, Mađarska, Velika Britanija, Kanada, Italija i Brazil.

„Mi smo naš cilj ostvarili. Pokušaćemo u finalu svi da se popravimo za neku stotinku i možda oborimo državni rekord“, istakao je Stjepanović.

Finalna trka na programu je u 19.36 časova u Dunav Areni u Budimpešti.