Šta znači žudnja za čokoladom, a šta za slanim i grickalicama: Telo nam poručuje šta je ono što mu fali

1
Foto: Profimedia

Stručnjaci smatraju da je snažna želja za određenom vrstom hrane zapravo način na koji telo šalje poruku da mu nešto nedostaje.

Tako telo obezbeđuje ravnotežu minerala i vitamina, kao i nivo energije.

Kad vam se jede nešto slatko telo ukazuje na nedostatak hroma

Želja za slatkim pokazuje pad nivoa šećera u telu, a nakon konzumiranja slatkiša, šećer opet raste i oslobađa se insulin. Ali, radi se o naglim oscilacijama u telu jer će ubrzo nivo opet pasti i ponovo ćete poželeti da pojedete nešto slatko, prenosi N1.

Znači, što više slatkiša jedete, telo će tražiti još više. Da bi to obuzdali stručnjaci savetuju uzimanje hroma koji je važan za normalnu funkciju insulina u telu i normalan protok šećera u krvi.

Inače, telo će imati dovoljno hroma ako je ishrana bogata voćem i povrćem, mesom, ribom i žitaricama. Posebno je korisno jesti brokoli, mahunarke i piti sok od grožđa jer su bogati ovim mineralom. Tad se neće događati da, na primer, između 15 i16 sati osetite neodoljivu želju za slatkim.

Čokolada ukazuje na nedostatak magnezijuma

Stručnjaci veruju da čak 80 odsto ljudi ima manjak magnezijuma u telu, a on je dobar za održavanje imunološkog sistema i sprečavanje upala. Takođe, veoma je važan za centralni nervni sistem i ublažavanje teskobe, ali i za zdravlje kostiju.

Namirnice bogate magnezijem su tamnozeleno lisnato povrće, orašasti plodovi, semenke, riba, grašak, žitarice, avokado, jogurt, banane i crna čokolada.

Ako vam se traži slana hrana nedostaje vam natrijum

Neopisiva žudnja za slanom hranom ili grickalicama ukazuje na potrebu organizma za natrijumom koji je vrlo važan u održavanju nivoa vode u telu, a time i krvnog pritiska. Pa tako, umesto čipsa, bolje je uzeti celer, šargarepu ili usoljenu ribu.

Kada imate želju za unosom složenih ugljenih hidrata, nedostaje vam triptofan

U složene ugljene hidrate svrstava se testenina, pirinač, hleb, žitarice, krompir i grašak, a oni sadrže triptofan – esencijalnu aminokiselinu koja pomaže proizvodnju serotonina, poznatog kao hormon sreće.

Nedostatak triptofana u telu vodi lošem raspoloženju i osećaju teskobe. Stručnjaci savetuju da je bolje, umesto posezanja za pečenim krompirićima ili nekim pecivom, jesti ćuretinu, jaja, banane ili orahe.

Žudnja za mesom je znak da vam nedostaje gvožđe

Manjak crvenog mesa u ishrani može dovesti do manjka gvožđa u krvi koje je odgovorno za transport kiseonika u telu i ima veliku ulogu u podršci imunološkom sistemu. Ako patite od manjka gvožđa, dolazi do pojave umora koji, ni ako se dovoljno naspavate, neće nestati.

Stručnjaci napominju da bi crveno meso trebalo jesti barem jednom nedeljno.

>Ali, gvožđe se ne nalazi samo u mesu, već ga ima i u džigerici, žitaricama, sardelama, semenkama bundeve, brokoliju, spanaću i grašku.

1 KOMENTAR

  1. re: Šta znači žudnja za čokoladom, a šta za slanim i grickalicama: Telo nam poručuje šta je ono što mu fali

    Poručuje nam na sličan način i da smo mu uskratili ono što smo obično koristili u prevelikim količinama, kao što smo npr. navikli da grickamo slane grickalice i tako da unosimo previše soli, a ako smo naivi onda se može desiti da, misleći da smo smanjili unos substance za kojom žudi, unosimo je povećavajući količinu hrane koja sadrži tu istu substancu samo u manjoj količini, i tako se debljamo.

Comments are closed.