Kako će se Jokić snaći u plej-ofu? Ovo pitanje se nad Denverom kao crni oblak nadvilo još decembra 2016. godine kada je Nikola Jokić postao starter.

Jokić je jedinstven igrač u NBA ligi. U svim analizama njegove igre zajednička crta je košarkaška inteligencija kojom kroji svoju igru. Brzo čita dešavanje na terenu, upravlja loptom pod čudnim uglom i manevriše dodavanja i šuteve na zanimljiv način.

Dva aspekta njegove su posebno unikatna: lakoća sa kojom igra za igrača te visine i oni trenuci kada mu proradi predatorski instikt, piše Denverstiffs.

U ovom plej-ofu je postalo jasno da Jokićev pravi potez u pravo vreme ne vodi uvek do poena, pogotoco kada ostatak ekiše prosto nije u stanju da pogodi koš.

Prema statistici NBA sajta, Jokić je trenutno drugi sa 14,5 potencijalnih asistencija, iza Rasela Vestbruka, čija ekipa je eliminsana u prvom kolu, upravo od Portlanda sa kojim se sada Denver nadmeće.

U poslednje tri utakmice Jokić beleži 18,7 potencijalnih asistencija. Najbliži igrač NAgetsa je Džamal Marej, koji ima prosek od 8,3.

Tokom ovog plej-ofa Nagetsima je previše često bio potreban Jokić kome je proradio taj predatorski mentalitet; da češće traži priliku da postiže poene i da pritiskom natera odbranu da se prilagodi njemu. Jokić je često u situaciji da se on, pošto to može, lako prilagodi odbrani sa kojom je suočen, ali u plej-ofu je bilo potrebno da Jokić svoju košgetersku igru podigne na viši nivo.

I on je to uspešno uradio.

Ima prosek od 24,8 poena, uz 49,7 odsto šuta iz igre i 39,5 za tri poena. I u poređenju sa igračima koji imaju najznačajnije uloge u plej-ofu, jasno je da je Jokić uspešno svoju „sezonsku igru“ preneo u plej-of, uprkso činjenici da je pod većim pritiskom protivničke odrbane u situacijama kada njegovim saigračima ništa ne ide od ruke.

Navijači Denvera su navikli na Jokićeve tripl-dabl statistike. Od njega se očekuje da postiže poene, skače i kontroliše tok lopte u napadu tokom svakog poseda. Bio je lider NBA po broju dodira sa loptom tokom regularnog dela sezone, a sada je taj broj skočio na 128,6 po utakmici, što je za 31 više od drugoplasiranog Vestbruka. Jokić je imao 206 dodira sa loptom u maratonskom trećem duelu sa Portlandom koji se igrao u 4 produžetka. I to je plej-of rekord.

Ali, nije samo o tome reč. Jokić je trenutno drugi u NBA plej-ofu po skokovima sa 12,6 i asistencijama sa 9,1. Jokić je apsolutno dominantan kada je reč o rejtingu efikasnosti (35,2) i „plus-minus“ učinku (+16,7)

Ova dva pokazatelja imaju i istorijsku težinu. Samo jedan igrač u istoriji je tokom plej-ofa ovo nadmašio. A bio je to Lebron Džejms 2009. godine.

Šta više može da se očekuje od lidera jedne ekipe?

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.