Šta srpske stranke i političari misle o događajima u Ukrajini

0
EPA-EFE/WAEL HAMZEH

Ruska invazija na Ukrajinu izazvala je rakcije zvaničnika i političara širom sveta koje ne prestaju da pristižu otkako je Vladimir Putin u noći između srede i četvrtka pokrenuo “specijalnu vojnu operaciju u Donbasu i Ukrajini”.

Takve reakcije nisu zaobišle ni Srbiju, koja se usled ovakvih dešavanja može naći u veoma nezavidnom položaju.

Danas se održava sednica Vlade na kojoj je prisutan i predsednik Aleksandar Vučić, a najavljeno je da će se o situaciji o Ukrajini on obratiti građanima sutra u 18 časova.

Što se drugih političkih igrala tiče, različiti stavovi su stizali sa različitih krajeva političkog spektra.

Dačić: “Srbija ne sme da se pridruži sankcijama Moskvi”

Predsednik Socijalistčke partije Srbije Ivica Dačić ocenio je za RTS da se Srbija ne sme pridružiti raznim osudama i sankcijama Rusiji, jer zemlje koje traže to od Srbije nisu pomogle 1999. godine kada je Srbija bombardovana.

„Da li smo mi energetska sila, pa da sve zavisi od toga kako ćemo mi da se izjasnimo, moramo da gledamo svoje interese. Dosta smo mi ginuli za druge. Sačuvajmo odnose sa EU i sa Rusijom i Kinom, jer nas niko neće braniti ako oni (Rusija i Kina) prestanu da nas brane“, rekao je Dačić za RTS.

“Moramo” osudio napad

Pokret Ne davimo Beograd objavio je na svojoj Fejsbuk stranici da osuđuje vojnu intervenciju u Ukrajni i da se zalaže za hitno zaustavljanje svih vojnih operacija.

Pokret Ne davimo Beograd objavio je na svojoj Fejsbuk stranici da osuđuje vojnu intervenciju u Ukrajni i da se zalaže za hitno zaustavljanje svih vojnih operacija.

„Zalažemo se za hitno zaustavljanje svih vojnih operacija, prestanak oružanog sukoba i vraćanje dijaloga u okvir nadležnih međunarodnih organizacija, kako bi se pronašla rešenja za trajni mir. Takođe, smatramo da je u ovakvim trenucima važno pružiti svu humanitarnu pomoć ugroženom stanovništvu, jer najveći teret kriza, nepogoda i ratova, pada na leđa običnog naroda“, navode u Ne davimo Beograd.

Ponoš: Neprihvatljivo

Predsednički kandidat ispred Ujedinjene Srbije Zdravko Ponoš je ocenio da je vojno rešavanje ukrajinske krize neprihvatljivo zbog patnji civilnog stanovništva i zato što predstavlja narušavanje teritorijalnog integriteta države članice UN.

Lutovac: Solidarnost sa građanima Ukrajine

Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke, koja je član opozicione Ujedinjene Srbije, preko poruke na Tviteru je osudio kršenje Međunaordnog prava i izrazio solidarnost sa građanima Ukrajine.

Tadić: “Srbija ne može da podrži agresiju Rusije”

Bivši predsednik Srbije i predsednik SDS Boris Tadić izjavio je da je situacija u Ukrajini opasna i da Srbija treba da ima jasan i rezolutan stav oko agresije Rusije na Ukrajinu.

“Mi ne možemo da podržimo nikakav napad na suverenu državu Ukrjinu. Ne možemo da podržimo priznvanje Donjecka i Lukanjska jer je to suprotno našim intersima oko Kosova, kao što ne možemo da pozdravimo agresiju Rusije. Ako smo osudjivali inveziju na Srbiju sada ne možemo da budemo za invaziju Rusije. Moramo biti izbalansirani”, rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, Srbija treba da podrži posredovanje, a može da bude i pružalac dobrih usluga i da ima pricipijelnu, čvrstu i mirovnu politiku.

Šešelj: “Savezništvo sa Rusijom je u nacionalnom interesu Srbije”

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj izjavio je danas, govoreći o sukobu između Rusije i Ukrajine, da bi svi državni organi u Srbiji trebalo da sagledavaju ono što je nacinalni interes, što je, prema njegovim rečima, savezništvo sa Rusijom.

Jovanović: “Vreme je da Srbija pošalje jasnu i oštru poruku Moskvi i osudi agresiju”

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović ocenio je danas da nema vremena za oklevanje Srbije da pošalje jasnu i oštru poruku Moskvi, osudi agresiju i napravi istorijski raskid sa “kontinuitetom loših političkih odluka u održavanju nezdravog odnosa koji Srbiju košta modernizacije i otvorenosti”.

Patriotski blok: “Ni pod kojim uslovima ne uvoditi sankcije Rusiji”

Patriotski blok okupljen oko pokreta Dveri zatražio je danas od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ne podlegne pritiscima i ni pod kojim uslovima ne uvede sankcije Rusiji.

DJB: Da se ne zauzimaju strane

Stranka Dosta je bilo (DJB) saopštila je danas da je “rat u Ukrajini posledica geopolitičkog sukoba velikih sila u poslednjih trideset godina na istoku Evrope” i da Srbija “ne treba da zauzima strane u tom sukobu i ne treba nikome da uvede sankcije”.

(Beta, Danas)