“Šta je međunarodno pravo? Pravo velikih sila da to međunarodno pravo definišu i da ga krše”: Velika analiza ukrajinske krize u novom Nedeljniku

2
EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Posebnu pažnju svetske javnosti privukao je deo govora ruskog predsednika Vladimira Putina u kom je negirao postojanje ukrajinske nacije i među pretnjama provukao “istorijski argument”, pokazavši da Moskva ovakvom odlukom ne poštuje međunarodno pravo, već ono što je Putin nazvao “istorijskim pravom na teritoriju”.

“Činjenica da je Putin odlučio da prizna ove dve separatističke republike Donjeck i Lugansk pokazuje njegovu tendenciju da sukobe lokalizuje na istočnoj granici Ukrajine, bez namere da se to širi dalje od tog regiona”, kaže za Nedeljnik novinar i spoljnopolitički komentator Boško Jakšić.

“Mislim da Moskva primenjuje klasičan model iz 2008. godine i situacije u Gruziji. Neće ovaj sukob eskalirati dalje od te istočne ukrajinske granice i dalje od Donbasa koji će u budućnosti ostati kao talac ruske spoljne politike. U tom smislu glasovi političara sa Balkana, pa i iz Beograda nisu toliko važni ni za Moskvu, ni za Vašington, ni za Berlin.

Ova je situacija još jedan pokazatelj šta je u stvari međunarodno pravo – to je pravo velikih sila da međunarodno pravo definišu i diskreciono pravo da to međunarodno pravo krše. To Vašington radi u slučaju Kosova, to je Moskva radila u slučaju Gruzije, a radi i sada u Donbasu.

Ono što smatram vrlo problematičnim, to je način na koji se Srbija prema tome određuje. Vučić je sebe doveo u situaciju da ne može jasno i glasno da izađe sa stavom i kaže – Ukrajina je država koja ne priznaje nezavisnost Kosova, poštuje srpski suverenitet i teritorijalni integritet i zbog toga i mi poštujemo ukrajinski suverenitet i teritorijalni integritet i osuđujemo rusko kršenje međunarodnog prava. U tako očiglednoj situaciji on to ne može da uradi jer postoji jasan strah od toga kako će Putin i Moskva na to reagovati”, rekao je Jakšić

Ceo tekst o posledicama događaja u Ukrajini čitajte u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 24. februara

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

2 KOMENTARA

  1. Ако вам је ово Бошко изговорио онда је он очигледно нешто преспавао, бар што се изјава Србије тиче, а што као некакав аналитичар, никако не би смео да ради. А она је јасно и гласно саопштена, још од присаједињења Крима матици Русији, да Србија признаје суверенитет и територијални интегритет Украјине. И нема сумње да ће то Србија поновити и у случају Донбаса, али то није оно што би Бошко, као патолошки англофил желео. Он би желео да Србија осуди и Русију као агресора, и као некога ко продрива ту некакву (ваљда до данас) неподривену безбедносну архитектуру у Европи, а што се неће десити. Односно десиће се, али оног тренутка када се на тој клупи за непресуђене злочине прво и првенствени нађу они који су ту “архитектуру” први почели да подривају. Ето, такав би се след ставри могао очекивати, Бошко.

Comments are closed.