Šta se dešava u Izraelu: Primirje stupilo na snagu, ubrzo se oglasile sirene, ali je noć protekla mirno, Bajden hvali Gvozednu kupolu

0
EPA-EFE/ALAA BADARNEH

(Beta) – Prekid vatre između Izraela i Islamskog džihada zvanično je počeo sinoć u 23.30 sati po lokalnom vremenu (22.30 po srednjeevropskom) posle tri dana sukoba. Narednih nekoliko sati bilo je ključno za pitanje da li će prekid vatre ostati na snazi posle sukoba koji su počeli u petak popodne.

U poslednjim minutima pred prekid vatre iz pojasa Gaze ispaljena je snažna baražna vatra u pravcu Izraela i nastavljeni su izraelski napadi na Gazu, ali je u tačno određeno vreme nasilje prestalo.

Prekidom vatre trebalo bi da se okonča najgori sukob u Gazi posle prošlogodišnjeg jedanaest dana rata između Hamasa, vladajućeg na toj palestinskoj teritoriji, i Izraela. Od petka su u nasilju su ubijena 43 Palestinca, uključujući 15 dece i četiri žene.

Primirje je pozdravio je izaslanik UN za Bliski istok Tor Venesland i rekao da su UN nastojale da pomognu Izraelu i Islamskom džihadu da postignu dogovor posredstvom Egipta. Venesland je najavio da će UN tim obići zatvorenike pripadnike Islamskog džihada u izraelskim zatvorima čije oslobadjnje traži ta organizacija.

Međutim, sirene za raketnu uzbunu oglasile su se u izraelskim gradovima blizu granice sa pojasom Gaze ubrzo pošto je primirje stupilo na snagu. Sudeći po prvim izveštajima jedan projektil je presrela Gvozdena kupola, protivvazdušni sistem odbrane, nad gradom Mivtahimom, javili su izraelski mediji.

Ipak, noć je prošla mirno, a lider Islamskog džihada Zijad Nakaleh poručuje da će se borbe nastaviti ako se Izrael ne bude držao dogovorenog uz egipatsko posredovanje. 

Američki predsednik Džozef Bajden je u međuvremenu pohvalio izraelsko rukovodstvo, kao i sopstvenu podršku odbrambenom sistemu Gvozdena kupola, za koji navodi da je spasio mnogo života.