Posle protesta nastavnika i saradnika Filološkog fakulteta koji zahtevaju da se otkoči proces izbora dekana na tom fakultetu, ministar prosvete Mladen Šarčević poručio je da niko ne oduzima pravo da se izabere dekan, ali da „moraju da se poštuju zakonske norme. Predstavnik Saveta Filološkog fakulteta kaže da ne razume taj stav.

Šta se dešava na Filološkom fakultetu? Deo profesora stupio je u protest pre dva dana, tražeći od ministra Šarčevića do otkoči proces izbora dekana tako što će povući odluku Prosvetne inspekcije koja je naložila da fakultet u roku do 36 dana donese statut koji je usklađen sa novim Zakonom o visokom obrazovanju.

Profesori, saradnici i studenti Filološkog fakulteta zatražili su hitno zakazivanje sednice Naučno-nastavnog veća na kojoj će se glasati o predlogu za novog dekana, a zahtev je u pisanom obliku u protestnoj šetnji odnet i predat Ministarstvu prosvete.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je danas da Filološkom fakultetu niko ne oduzima pravo da bira dekana ali da „moraju da se poštuju zakonske norme“.

„Onog trenutka kad usvoje statut, a na šta su obavezni po zakonu, mogu da nastave sa procesom koji su započeli. Ukoliko izaberu dekana po starom statutu, on neće biti izabran po zakonu“, rekao je Šarčević za Blic, komentarišići navode profesora i studenata Filloškog fakulteta da se Ministarstvo prosvete umešalo u izbor dekana i time narušilo autonomiju visokoškolske ustanove.

Docent na Katedri za srpski jezik i književnost Filološkog fakulteta Jovan Čudomirović kazao je danas da ne razume stav ministra prosvete Mladena Šarčevića da niko ne oduzima pravo Filološkom fakultetu da bira dekana, jer je upravo inspekcija tog Ministarstva prekinula proceduru izbora novog dekana tog fakulteta.

„Mi smo zahtevali da se to rešenje Prosvetne inspekcije povuče i da se postupak nastavi, ali šta će biti, ne znam. Mi u ovom trenutku ne znamo da li imamo dekana ili ne“, rekao je za agenciju Beta Čudomirović koji je i član Saveta Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Čudomirović je naglasio da proces izbora dekana, koji je prekinula Prosvetna inspekcija, nije bio nezakonit.

On je naveo da je Filološkom fakultetu dostavljen dopis Ministarstva prosvete kojim se za 52 dana radni odnos produžava profesorima koji bi 30. septembra morali u penziju, a među njima i v.d. dekanke Anđelke Mitrović.

„To je suprotno onome što je rekla rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović. A neobično je i to što za to drugi fakulteti ne znaju, kao ni Univerzitet“, dodao je on.

Rektorka Ivanka Popović je uoči početka nove akademske godine podsetila da je juče istekao mandat v.d. dekana Filološkog fakulteta Anđelki Mitrović, apelujući da fakultet što pre izabere v.d. dekana, jer je ovaj problem, kako je rekla, izvan granica koje su se predaleko proširile.

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/
https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.