Na Platou ispred Filozofskog fakulteta od 14 časova počeo je protest zaposlenih na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu zbog prekida procesa izbora dekana te obrazovne ustanove.

Studentni i profesori Filološkog fakulteta, u protestnoj šetnji delimično su blokirali centar Beograda i Nemanjinu ulicu. Kolonu koja je prolazila Terazijama, a sada ide ulicom Kneza Miloša do Ministarstva prosvete u Nemanjinoj ulici, pozdravljaju prolaznici mahanjem i aplauzima, a začule su se i sirene taksista u znak pozdrava, prenosi portal Nova.rs.

Prema procenama u protestnoj koloni je oko 300 učesnika.  Na početku kolone je  veliki  transparent sa porukom: “Filoški je progovorio”.

Zahteve profesora Filološkog fakulteta na pisarnici Ministarstva prosvete predali su profesori Jasmina Moskovljević, Jovan Čudomirović i Ivana Trbojević.

Nakon obraćanja prof. Leona Kojena, glumice Svetlane Bojković, glumca Milana Cacija Mihajlovića, prof. Ive Draškić, studenti i profesori krenuli su u šetnju ka ministarstvu prosvete.

Profesori, saradnici i studenti Filološkog fakulteta zatražili su hitno zakazivanje sednice Naučno-nastavnog veća na kojoj će se glasati o predlogu za novog dekana, a zahtev je u pisanom obliku u protestnoj šetnji odnet i predat Ministarstvu prosvete.

„Pozivamo vas da nas podržite u ovoj borbi, a mi ćemo dati sve od sebe da ona traje što kraće“, poručio je docent Jovan Čudomirović nakon predaje zahteva na pisarnici Ministarstva prosvete.

Profesor Filozofskog fakulteta Leon Koen, koji je jedan od potpisnika pisma podrške kolegama sa Filološkog fakulteta, rekao je na protestru da takav akt ugrožava autonomiju Univerziteta, i da se od Ministarstva prosvete traži da poništi „neodrživo resenje“ prosvetne inspekcije i time da svoj doprinos za sređivanje prilika na Filološkom fakultetu.

Profesorka Filološkog fakulteta Iva Draškić Vićanović je rekla da je na tom fakultetu prvi put od 2006. godine Naučno-nastavno veće na tajnom glasanju izabralo više fakultetskih komisija i tela koja su mesecima i godinama čekala na formiranje, koje je prekinuo nalog Prosvetne inspekcije da se postupak za izbor dekana tog fakulteta zakazano za 21. septembar, obustavi.

Ona je navela da od 2006. godine naovamo Filološki fakultet nije imao pravo na tajno izjašnjavanje o izboru dekana, čime je „počeo sunovrat Filološkog fakulteta“, a da je tajno glasanje i ovoga puta sprečeno upadom prosvetne inspekcije.

„Blago rečeno je neobično da ista ta prosvetna inspekcija nije pokazivala interesovanje za kolaps u koji je Filološki fakultet uvela prethodna dekanica Ljiljana Marković, od pravnih malverzacija do krivičnih dela“, kazala je Draškić Vićanović.

Ona je rekla da „studenti imaju pravo na instituciju sa legalno izabranim dekanom“, i dodala da je nalog prosvetne inspekcije koja je sprečila izbor dekana tajnim glasanjem „ozbiljan udar ne samo na autonomiju Filološkog fakulteta nego i Univerziteta u Beogradu“.

U zahtevu koji je upućen Ministarstvu prosvete zaposleni traže od v. d. dekanke Filološkog fakulteta da hitno zakaže sednicu Naučno-nastavnog veća na kojoj će se glasati o predlogu novog dekana.

Podsetimo, nastavnici i saradnici Filološkog fakulteta naveli su ranije u saopštenju o protestu da je proteklih nekoliko nedelja Nastavno-naučno veće Filološkog fakulteta najzad, nakon višemesečnih napora, na tajnom glasanju na kom je učestvovalo gotovo 90 odsto njegovih članova, izabralo više fakultetskih komisija i tela koja već mesecima, pa i godinama čekaju na formiranje.

„Glasanjem o kandidatu za dekana koje je bilo zakazano za 17. septembar ovaj proces rekonstituisanja fakultetskih organa trebalo je privesti kraju, što je jedini put da Fakultet izađe iz dugotrajne institucionalne agonije. Tri dana pred to glasanje, bez ikakvog obrazloženja, privremena uprava Fakulteta na čelu s v. d. dekana, prof. dr Anđelkom Mitrović, pomerila je glasanje o kandidatu za dekana za 21. septembar, da bi zatim, podjednako proizvoljno i bez ikakvih ubedljivih razloga, Prosvetna inspekcija Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja naložila da se postupak izbora dekana obustavi“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da „pošto je, nakon toga, Savet Filološkog fakulteta odbio da postupi shodno rešenju Prosvetne inspekcije i obustavi legalan postupak za izbor dekana, v.d. dekana Anđelka Mitrović je, mimo svojih ovlašćenja, 21. septembra donela ‘Odluku o privremenom obustavljanju svih procedura u vezi sa raspisanim konkursom za izbor dekana FF'“.

Nastavnici i saradnici Filološkog fakulteta naveli su i da se najodlučnije protive proizvoljnom i neutemeljenom postupanju Prosvetne inspekcije i v.d. dekana Anđelke Mitrović.

„Prekidanje postupka za izbor dekana, koji se odvija u skladu sa Statutom Fakulteta, Statutom Univerziteta i Zakonom o visokom obrazovanju, i to u trenutku kada je on već skoro bio doveden do samog kraja, neće ni na koji način doprineti sređivanju stanja na Fakultetu, već će samo produbiti ozbiljnu krizu u kojoj se nalazimo.

Odbijamo da pristanemo na ovakvo nasilje i smatramo ga napadom na autonomiju Univerziteta i pravni poredak. Zahtevamo od v.d. dekana da bez odlaganja zakaže izbore za novog dekana kako bi se legalno započeta i sprovedena procedura što pre okončala. Odlučni smo da se za svoje pravo da biramo dekana i druge organe Fakulteta borimo svim mirnim sredstvima.

Zahtevamo od Ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, g. Mladena Šarčevića, da bez odlaganja razreši dužnosti svoju specijalnu savetnicu, bivšu dekanku Filološkog fakulteta, Ljiljanu Marković, zato što je ona svojim postupcima osramotila i naš Fakultet i čitavu akademsku zajednicu“, naveli su nastavnici i saradnici Filološkog fakulteta.

(Beta, Nova.rs)

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/
https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.