Šta rade talibani: “Žene koje putuju dalje od 45 milja, ne mogu da idu bez pratnje jednog bliskog člana porodice…”

0
EPA-EFE/AKHTER GULFAM

 (Beta-AFP) – Talibani su objavili danas da žene koje hoće da putuju na duže distance moraju da budu u pratnji muškarca iz bliže porodice, u novom znaku uvodjenja strože politike uprkos prvobitnim obećanjima.

Preporuka koju je objavilo ministarstvo za promociju vrline i sprečavanje poroka i koje crikuliše na društvenim mrežama takodje poziva vozače da ne primaju u svoja vozila žene koje ne nose “islamski veo”.

“Žene koje putuju dalje od 45 milja (72 kilometara ) ne mogu da idu bez pratnje jednog bliskog člana porodice”, rekao je za Frans pres portparol ministarstva Sadek Akif Muhadžir i dodao da pratilac mora biti muškarac.

Ova direktiva data je nekoliko nedelja posle zahteva ministarstva upućenog avganistanskim televizijama da više ne emituju serije ili feljtone u kojima igraju žene, i da osiguraju da voditeljke nose “islamski veo”.

Talibani ne preciziraju šta misle pod “islamski veo” i da li se radi samo o marami, koju već nosi većina avganistanskih žena, ili o velu koji pokriva više.

Od dolaska na vlast u avgustu talibani su uveli razne restrikcije ženama i devojčicama uprkos prvobitnim obećanjima prema kojima će njihov režim biti manje strog nego za vreme njihove prve vladavine od 1996. do 2001. godine.

U više provincija lokalne vlasti prihvatile su ponovo da otvore škole za devojčice, iako mnoge devojčice širom zemlje i dalje ne mogu da idu u školu.

Ranije u decembru ukaz u ime vrhovnog vodje pokreta zatražio je da se poštuju prava žena ali nije pominjao pravo na obrazovanje.

Aktivisti se nadaju da će nastojanja talibana da ih prizna medjuarodna zajednica i da ponovo dobiju pomoć neophodnu za zemlju dovesti do toga da naprave ustupke.

Tokom prve vladavine talibani su za žene uveli obavezno nošenje burke. One nisu mogle da napuste dom bez pratnje muškarca i nisu imale prava da rade ili da pohadjaju školu.