NATO O RUSKOM NAORUŽANJU U SRBIJI – NATO u potpunosti poštuje suvereneno pravo svih država, uključujući Srbiju, da biraju svoje političke i bezbednosne aranžmane, saopštili su iz Severnoatlantske alijanse povodom ruske donacije vojne opreme Srbiji, prenosi Radio Slobodna Evropa.

NATO je istakao partnerski odnos koji Srbija ima sa tim vojnim savezom.

„Primera radi, Srbija je bila domaćin najveće civilne vežbe u slučaju vanrednih situacija, čime je pomogla NATO saveznicima, ali i samoj sebi i drugim partnerima da bude bolje pripremljena u suočavanju sa prirodnim katastrofama, kao što su poplave i šumski požari“, ukazuje NATO ističući zajednički napor na reformi snaga bezbednosti i institucija u Srbiji.

PONOVO PREKINUTA TRIBINA U ŠAPCU – Višednevni događaj „Zona novog optimizma“ u Šapcu i u ponedeljak uveče je održan uz okupljanje jednog broja, pretežno mlađih ljudi, koji se toj manifestaciji protive. Oni su na kratko prekinuli tribinu „Opoziciono ili nezavisno novinarstvo?“.

Niko od njih nije nosio bilo kakva obeležja, a posle nekoliko minuta skandiranja su se razišli, pa je program ubrzo nastavljen.

POZIVI ALBANCIMA ZA IZDRŽAVANJE KAZNE U SRBIJI – Srpski sudovi su počeli da šalju pozive Albancima na izdržavanje zatvorske kazne uz pretnju da će ukoliko se ne odazovu pozivu, „biti prinudno odvedeni“ u zatvore u Srbiji, prenosi Kossev.

Od svih albanskih zatvorenika koji su služili kaznu u zatvorima u Srbiji i koji su osuđeni zbog „terorizma“ u toku rata i neposredno nakon rata, ali i onih koji su vraćeni na Kosovo, traži da se vrate u srpske zatvore kako bi izdržali preostale kazne.

RASPISAN KONKURS ZA NOVOG DIREKTORA JDP-a – Upravni odbor Jugoslovenskog dramskog pozorišta objavio je na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje i u beogradskoj dnevnoj štampi javni konkurs za izbor direktora JDP-a, čiji mandat traje četiri godine.

Za mesto direktora JDP traži se: visoko obrazovanje iz naučne, umetničke ili stručne oblasti u okviru obrazovno-naučnog polja društveno-humanističkih nauka, master na akademskim studijama, strukovnim studijama, specijalističkim akademskim studijama, specijalističkim strukovnim studijama, najmanje deset godina radnog iskustva, od kojih najmanje pet godina u struci i u delatnosti kulture kojom se JDP bavi, znanje stranog jezika i rada na računaru. Kandidat treba da bude državljanin Srbije i da nije osuđivan za krivična dela.

FRANCUSKA ZAHTEVA DA NAVALJNI BUDE PUŠTEN IZ ZATVORA – Francuske vlasti pozvale su na brzo oslobađanje ruskog opozicionara i protivnika Kremlja Alekseja Navaljnog uhapšenog nedavno u Moskvi. Pariz je izrazio zabrinutost zbog nedavnih dešavanja u Rusiji.

„Veliki broj hapšenja i pritvaranja dogodio se posle mirnih demonstracija poslednjih dana u Moskvi. Zdravstveno stanje Alekseja Navaljnog, koji je u zatvoru od 23. jula, brutalno se pogoršalo, zbog toga tražimo njegovo brzo puštanje na slobodu i izražavamo duboku zabrinutost zbog nedavnih dešavanja“, saopštilo je francusko Ministarstvo inostranih poslova.

Navaljni je u nedelju hitno hospitalizovan zbog jake alergijske reakcije u pritvoru.

PREMIJERKA ŠKOTSKE RAZOČARANA BORISOM DŽONSONOM – Škotska premijerka Nikola Sturdžen izjavila je, posle sastanka sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom, da je nova vlada na putu gotovo neminovnog izlaska iz Evropske unije bez sporazuma i ocenila da će to imati katastrofalne posledice za Škotsku i celo Ujedinjeno Kraljevstvo.

„Na osnovu pozicije koju je zauzeo novi premijer, veoma mi je teško da vidim kako bi moglo da se dođe do bilo kakvog dogovora sa Evropskom unijom“, rekla je Sturdžen.

Ona je dodala da je Džonsonu veoma jasno stavila do znanja da se protivi izlasku iz EU bez sporazuma.

IZLILE SE FEKALIJE U BEČIĆIMA – Zbog izlivanja fekalija u Bečićima više od 1.500 gostiju zatvoreno je u svojim sobama, što zbog nesnosnog smrada, što zbog nemogućeg kretanja kroz fekalne vode, objavile su podgoričke Vijesti.

Pumpe na postrojenju za otpadne vode WTE otkazale su u nedelju uveče u Bečićima i to na samoj plaži.

U BRAZILSKOM ZATVORU 52 ZATVORENIKA UBIJENA, 16 OBEZGLAVLJENO – Brazilske vlasti saopštile su da su 52 zatvorenika stradala u neredima koji su izbili u zatvoru Altamira na severu zemlje.

Lokalne vlasti navele su da je 16 zatvorenika obezglavljeno, dok su drugi ugušeni.

Zatvorenici su takođe zapalili deo zdanja zatvora kako bi sprečili ulazak čuvarima.

Neredi su izbili zbog obračuna kriminalnih grupa unutar zatvora.

PROMENE U ĐOKOVIĆEVOM TIMU – Italijan Marko Paniki vraća se u tim najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića na mesto kondicionog trenera, koje je ostalo upražnjeno odlaskom Gebharda Fil-Griča.

Kraj saradnje između srpskog tenisera i Fil-Griča potvrđen je pre nekoliko dana, ali je do njega došlo posle Rolan Garosa, na kojem je Đoković poražen u polufinalu od Austrijanca Dominika Tima.

Novak je već sarađivao sa Panikijem, i to u kratkom periodu tokom prošle i pretprošle godine.

FURNIJE: KAKO DA AMERIKANCI BUDU MOTIVISANI KAD NIKO NE MOŽE DA IH POBEDI – Francuski košarkaški reprezentativac Evan Furnije rekao je da je nacionalni tim Sjedinjenih Američkih Država apsolutni favorit na predstojećem Mundobasketu.

Glavna tema ovoga leta je veliki broj otkaza u timu Amerike, a te teme se dotakao i član Orlando Medžika, ističući motivaciju kao glavni faktor.

„Na kraju krajeva, šta ko može da im prigovori? Uvek su najbolji i sa lakoćom sve pobede, zašto bi bili motivisani? Da li stvarno mislite da su ljubomorni na nas? Sve dok mi njih ne počnemo da pobeđujemo tako će biti…“, dodao je Evan Furnije.

NASLOVNE STRANE DNEVNIH NOVINA:

Tagovi

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.