Svaka koža zahteva individualni pristup, isto je kada je i njena nega u pitanju. Složićemo se da nepravilnosti na koži imamo svi – idealna tekstura i ten kao takvi ne postoje. Bilo da su u pitanju bubuljice, ožiljci od akni, crvenilo, suva i ispucala koža ili istaknut mladež, zahteva našu pažnju i ciljanu negu. Osim estetskog značaja, određena stanja i nepravilnosti zahtevaju posebnu pažnju, ali mogu predstavljati i pretnju po zdravlje, jer imaju mogućnost da zloćudno evoluiraju. Postavlja se pitanje kako te nepravilnosti prepoznati na vreme i kad se zbog njih treba javiti lekaru?

Koža je najveći organ našeg tela i zato joj je potrebna redovna nega. Osim hidratacije, pravilne upotrebe SPF faktora kako bismo je zaštitili i dnevne rutine kojom kožu održavamo lepom i zdravom, posebnu pažnju treba posvetiti i promenama koje se na njoj dešavaju. Kada govorimo o promenama na koži, ono što svako od nas može da uradi jeste samopregled kože. Dr Aleksandra Radosavljević navodi da dostupna mesta treba pregledati sam, a za ona malo teže dostupna, kao što su leđa, zamoliti nekoga bliskog. Zbog evidencije i praćenja promena, takođe je dobro i slikati kožu, da bi lekaru naknadno pokazali kakva je promena bila. Neke promene jako brzo napreduju, pa je značajno imati slike ‘pre i posle’.

“Postoji čitav niz obrazaca i pravila koja pomažu pri određivanju karaktera promene, naravno, uz iskustvo dermatologa. Svaka lezija koja je i minimalno sumnjiva treba biti kompletno uklonjena – estetski značaj je često jedva postojeći, dok uticaj na zdravlje može biti izuzetan”, navodi dr Radosavljević. Ona kaže da i kod osoba kod kojih do sada nije otkrivena neka izuzetno sumnjiva promena ili već ne postoji uklonjena maligna promena, dermoskopija, odnosno metoda stručnog pregleda promena na koži i mladeža, treba se obavljati preventivno jednom godišnje. Ukoliko je tokom života došlo do uklanjanja određene promene ili porodično postoji rizik od sličnog oboljenja, dermoskopija se treba obavljati i češće, često i u periodu od 6 meseci.

Odgovore na ova i druga pitanja možete čuti na novom Doktok Talks-u u nedelju, 14. marta od 18h na Instagram profilu platforme Doktok. Doktok Talks je onlajn događaj na kom lekari platforme za besplatne zdravstvene konsultacije Doktok daju odgovore na važna zdravstvena pitanja. Na ovom Doktok Talks-u na temu nege kože govoriće dr Aleksandra Radosavljević, lekar opšte medicine i specijalizant dermatovenerologije.

Za više informacija o ovoj i drugim temama vezanim za vaše zdravlje konsultujete stručnjake različitih specijalnosti koji vas čekaju na Doktok platformi. Posetite www.doktok.rs i zakažite svoj termin kod željenog lekara.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.