“Šta misle o Srbima u svetu? Mi, kao ludi fan zaljubljen u pop idola, verujemo da išta misle o nama…”

0
Foto Igor Pavicevic

“Kada pričamo o tome šta u svetu misle o nama, postavlja se jedna greška – mi pretpostavljamo da išta misle o nama. A i ono što misle je zasnovano na masi manje-više negativnih informacija iz devedesetih godina”, rekao je za Nedeljnik istoričar Predrag Marković.

Politički i diplomatski se mogu “ispeglati odnosi”, može Srbija da se udaljava i približava Evropskoj uniji, ali snaga javnog mnjenja u zapadnim zemljama je velika, da se na kraju odluke donose na osnovu onoga što javnost očekuje i što neće ugroziti rezultate na nekim izborima (u ovom slučaju evropskim). Zato su i učesnici nedavne televizijske debate u Francuskoj glasali protiv ulaska Srbije u EU, ne zato što su mnogo promišljali o Srbiji, već na osnovu “onog malo” što francuski gledaoci razmišljaju ili znaju o Srbiji. A to je uvek svedeno na asocijacije na ratove i uvrežene predrasude.

“Tu postoji i jedna suprotna predrasuda koju mi imamo prema velikim narodima. Mi smo kao Rene Zelveger u onom filmu (Nurse Betty), gde je ona zaljubljena u svog pop idola. Ona misli da on nju voli. I mi smo kao ludi fan koji je zaljubljen u svog idola, i verujemo da taj idol zna za našu ljubav. Verujemo u ideju da se neki veliki narod ili velika država proporcionalno bavi nama koliko se mi bavimo njima i da, u ovom slučaju, zbog te ljubavi koju mi navodno imamo prema Francuskoj, oni treba da budu zahvalni i svesni toga. A Francuzi ne znaju za tu ljubav. I tu ostatak cele priče o našim pokušajima da probudimo tu ljubav pada u vodu. Oni i ne znaju za nas”, kaže Predrag Marković.

A ako se sve svede na asocijaciju, prva asocijacija o Srbima je, ipak, negativna.

“Oni zapravo vrlo malo poznaju balkanske narode, a to što znaju vezuje se za predstave o bezveznim narodima koji im šalju lopove i kriminalce. Ali ima jedan najgori među tim malim narodima, a to su Srbi. To je jedna nijansa koja nama mnogo smeta. Sigurno nije mnogo bolji status Albanaca, ali mi smo malo poznatiji, pa i u tom negativnom smislu”, kaže Marković.

OPŠIRINIJE ČITAJTE U PRAZNIČNOM DVOBROJU NEDELJNIKA (NA DUPLO VEĆEM BROJU STRANA), KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 25. APRILA.

Digitalno izdanje dostupno na NOVINARNICA.NET

*Napomena: Naredni broj Nedeljnika izlazi 9. maja