Šta je Tesla rekao kada je prvi put došao u Njujork: “Amerika je čitav jedan vek iza Evrope…”

0

Nikola Tesla se u Sjedinjenim Američkim Državama obreo u svojoj 28. godini. Kao i većina emigranata, na američko tle prvo je došao preko Njujorka (sa “četiri centa u džepu i nacrtom leteće mašine”), u koji su se u to vreme slivale reke izbeglica i pečalbara iz Evrope. Bilo je to juna 1884. godine, mladi Ličanin, u naponu snage i sa mnogo želja i snova u koferu, nosio je sa sobom i pismo preporuke (“letter of introduction”) od svog bivšeg poslodavca Čarlsa Bačelora koje je prevashodno bilo upućeno Tomasu Edisonu. U njemu se Bačelor direktno obraća čuvenom naučniku sledećim rečima:

“Ja poznajem dva velika čoveka, a vi ste jedan od njih; drugi je ovaj mladi čovek.”

Bila je to najbolja moguća preporuka. A ne treba smetnuti s uma da je Bačelor bio glavni Edisonov saradnik i partner kada je u pitanju Stari kontinent.

Tesla nije isprva bio oduševljen Amerikom. Kada je ugledao nebodere Njujorka, užurbane automobile i ljude koji poput mrava mile širokim i dugačkim ulicama Velike jabuke, nije krio svoje razočaranje onim što vidi. Njujork mu je delovao anticivilizacijski, u potpunom kontrastu sa evropskim gradovima poput Pariza ili Graca u kojima je ranije radio i živeo.

“Ono što sam ostavio iza sebe bilo je predivno…”, prisetiće se Tesla kasnije. “Umetničko i fascinantno u svakom smislu. Ono što sam zatekao ovde bilo je mašinsko, grubo i neprivlačno. Amerika je, civilizacijski, čitav jedan vek iza Evrope.”

***

Iz hit knjige Dejana Stojiljkovića “Nikola Tesla – pesnik nauke” koja se na poklon dobija uz Nedeljnik od četvrtka 10. juna.

Kako se bliži deseti rođendan Nedeljnika, odlučili smo da čitaocima ovim povodom pružimo nezapamćeni poklon od deset knjiga, biografija najuticajnijih ličnosti naše istorije, originalno pisanih za ovu ediciju.

U ovoj poklon ediciji očekuju vas novi podaci i novi pogledi na ličnosti koje su, svaka na svoj način, stvarale narativ o Srbiji.

Tajni projekat koji je spreman godinu i po dana donosi i nova istraživanja i nepoznata svedočanstva.

U narednim brojevima očekuju vas ekskluzivne knjige o Mihajlu Pupinu, Danilu Kišu, Borislavu Pekiću, Milošu Crnjanskom, Isidori Sekulić, Zoranu Đinđiću, Dobrici Ćosiću…

U jubilarnom 500. broju Nedeljnika 12. avgusta očekuje vas i poklon knjiga o Nedeljniku.

Napravite svoju istorijsku kolekciju: Knjige o ličnostima novije srpske istorije koje su nas proslavile i odredile.