Posle završetka Drugog svetskog rata, Popov je prestao da se aktivno bavi obaveštajnim radom.

Izgledalo je kao da se povukao na svoje francusko imanje da vozi traktor, obrađuje zemlju, gaji masline i prima zanimljive goste u bašti kamenog zamka iz šesnaestog veka koji je postao njegov porodični dom.

Stvari su ipak stajale drugačije. Penzionisao se jedino kao ženskaroš i do kraja života ostao veran svojoj lepoj Šveđanki Džil, ali mu smisao za biznis nije davao mira. Organizovao je potpisivanje ugovora o slobodnoj trgovini između nekoliko zemalja Evrope i postao generalni sekretar onoga što će se kasnije zvati evropskom zajednicom.

Da je bio inteligentan, pronicljiv i „namazan” bilo je jasno obaveštajnim agencijama i ženama. Ali kao doktor prava, bio je i više od toga. Tokom rata Britanci su bili šokirani saznanjem da je posredovao u poslu sa brodogradnjom u Argentini vrednom četrnaest miliona dolara, što bi danas predstavljalo najmanje dvesta miliona.

Baveći se ozbiljnim međunarodnim finansijskim transakcijama, neko vreme nije silazio sa naslovnih strana svetskih magazina kada je „smuvao” da Južna Afrika, uprkos embargu i zamrzavanju njene uloge u stranim bankama, sagradi svoju fabriku mlaznih aviona. Takođe je strukturirao i sporazum o obveznicama od petnaest miliona dolara za njihovu vladu.

Posle rata, njegova firma za uvoz i izvoz, stvorena kao pokriće za delovanje MI6, otvorila je kancelarije širom sveta. Iako advokat po zanimanju, najviše vremena provodio je na međunarodnim poslovima.

Da li je ostao dosledan oceni koju je svojevremeno dao njegov pretpostavljeni u britanskoj obaveštajnoj službi, Stjuart Menzis?

”Vi ste pošteni, ali nemate skrupula. Vaši nagoni i intuicija, jači su čak i od vaše neosporne pameti, a ona je daleko iznad proseka. Kad se uplašite, ne uhvati vas panika. Mislite jasnije i donosite bolje i brže odluke kad vas na to tera nagon za samoodržanjem, nego kad prvo razmislite, pa tek onda odlučite.”

***

*Iz knjige Duške Jovanić “Duško Popov: Avanture pravog Džejmsa Bonda”  koja se dobija na poklon uz novi Nedeljnik koji na kioske dolazi u četvrtak 2. jula.

***

NAJBOLJE KNJIGE ZA OVO LETO

Poklon edicija „Velike biografije“ uz Nedeljnik se nastavlja i u julu sa tri nove hit knjige. Knjiga o najkontroverznijem srpskom špijunu Dušku Popovu dobija se uz Nedeljnik od 2. jula, knjigu o najkontroverznijem srpskom mangupu Stevici Markoviću čitaoci će na poklon dobiti uz Nedeljnik od 9. jula, a knjiga o najokontroverznijem srpskom policajcu Dragom Jovanoviću uz Nedeljnik od 16. jula.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.