Šta je Srbiji poručio hrvatski ministar spoljnih poslova

2
Daniren / Alamy / Alamy / Profimedia

(Beta) – Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman izjavio je danas, uoči ministarskog sastanka EU u Briselu, da Srbija na putu ka EU mora da se fokusira na reforme i prevazilaženje nasleđa rata.

Grlić Radman je rekao da je EU potrebno dodatno političko angažovanje i strateški pristup prema Zapadnom Balkanu, a da partneri u tom regionu moraju da pokažu rezultate u oblastima  demokratske transformacije, ljudskih prava i vladavine prava.

“To je ključno za njihov evropski put, ali naravno, mi moramo  da im pomognemo i da ispunimo svoj deo. To znači početak pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom i viznu liberalizaciju za Kosovo. Crna Gora mora da ostane privržena putu ka EU, a Srbija mora da se fokusira na reforme i prevazilaženje nasleđa rata”, rekao je.

Kada je reč o BiH, Grlić Radman je naglasio važnost tri konstitutivna naroda kao “ključ za funkcionalnost i stabilnost zemlje i njen evropski put”.

Taj koncept nije inkompatibilan sa presudom Sejdić-Finci. Ključna je eliminacija svake vrste diskriminacije u izbornom procesu što se može postići izmenama izbornog zakona, rekao je hrvatski ministar.

EU, naglasio je, treba da se angažuje i da uloži u stabilnost i bezbednost Zapadnog Balkana, jer je to ulaganje u stabilnost i bezbednost Evrope, zaključio je.

Šef hrvatske diplomatije juče je izjavio da je Hrvatska podržavala i dalje podržava evropski put Srbije, ali i upozorio da taj put “ide preko Hrvatske”. “Mi nismo zadovoljni sa stanjem demokratije, sa stanjem ljudskih prava, borbom protiv korupcije i opštim reformama koje se ne sprovode”, rekao je Grlić Radman.

2 KOMENTARA

  1. Postovani G. Gordan Grlić Radman, sve je to sto vi kazete ok “da Srbija na putu ka EU mora da se fokusira na reforme i prevazilaženje nasleđa rata” nego onako usput da pitam da li ste vi prevazisli nasledje iz IIWW i ovoga poslednjeg rata, iskreno ne bih rekao, nedavno Borovo selo a sada Vukovar a ima toga jos po negde manje ili vise, tako da ova vrsta lekcije nije na mestu. Sto se tice reformi to je u redu, hvala vam. Ziveli

  2. “Šef hrvatske diplomatije juče je izjavio da je Hrvatska podržavala i dalje podržava evropski put Srbije, ali i upozorio da taj put “ide preko Hrvatske”. ” Свима који су “безалтернативно” на овом “путу”, пуно среће и,… стрпљења!

Comments are closed.