„Flojd iz filma „Nacionalna klasa“ postao je mitska ličnost ne samo Beograda. O tome govori i podatak da je Flojd tokom godina postajao ime auto-škola, karting staza, kafića, auto-servisa… I u danima nakon Nikolićeve smrti u gomili posveta slavnom glumcu izdvojio se jedan od originalnijih – mural u Beogradu gde je Nikolić oslikan kao, naravno, Flojd“, pisao je Branko Rosić o Draganu Nikoliću i njegovoj legendarnoj ulozi za potrebe Nedeljnika u knjizi „Gaga: Najveći šmeker Beograda“.

Film „Nacionalna klasa“ još od prvog prikazivanja, te davne 1978. godine, kupio je sve gledaoce u bioskopskim salama širom nekadašnje zemlje, i za jako kratko vreme stekao veliku popularnost koja ga prati i danas. Glavnog glumca, kako je već poznato, tumačio je Dragan Nikolić, što je bila jedna od ključnih uloga u njegovoj karijeri, koja ga je „vinula u zvezde srpskog glumišta“ i koja ga je obeležila.

Kao jedan od kultnih filmova naše kinematografije pratile su ga mnoge priče i legende, poput one „da je Dragan želeo da se odrekne dublera čak i u opasnim scenama“.

Danas je daleko od zaboravljenog ovaj film, često se emituje na televizijskim kanalima, redovan je u repertoarima raznih beogradskih bioskopa na otvorenom i često tema na društvenim mrežama. Pa se tako našao jedan komentar da X platformi – „Sto puta sam gledala Flojda, a nisam nikad primetila šta mu piše na kombinezonu“.

Ono što se nalazi na kombinezonu je krvna grupa. Svaki vozač je u to vreme imao na svom odelu imao zapisanu svoju krvnu grupu, kako bi, u slučaju neke nesreće, se znalo kojoj krvnoj grupi povređeni pripada.

„Danas krvna grupa piše na vratima vozila, da se informacija prenese što pre, jer povređeni vozač / suvozač može obilno krvariti pre nego što spasioci uspeju da ga izvuku. Tako se blagovremeno pripremi potrebna grupa, jer oznaka na kombinezonu može biti umrljana, otkinuta i slično“, glasi jedan od komentara ispod fotografije.

Danas se krva grupa vozača ispisuje ne samo na vozilima, već i na kacigama i njihovim odelima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.