Šta je otkrila prva studija o epidemiji “majmunskih boginja”

0
EPA-EFE/DIVYAKANT SOLANKI

Nova studija otkrila je da je klinički profil u nedavnim slučajevima “majmunskih boginja” drugačiji nego u prošlosti, sa manje uobičajenim umorom i groznicom i verovatnijim lezijima kože genitalija.

Ovo je prva studija, objavljena u magazinu The Lancet Infectious Diseases, koja razmatra ove razlike među slučajevima u trenutnoj epidemiji i ukazuje na važnu ulogu seksualnog prenosa, među uglavnom muškarcima koji imaju seks sa muškarcima (MSM), u širenju majmunskih boginja u neendemskim zemljama, od kojih mnoge nikada ranije nisu videle slučaj “majmunskih boginja”.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) do sada je zabeležila 5.322 slučaja majmunskih boginja potvrdjenih u laboratoriji, što je povećanje od više od 50 odsto u odnosu na prethodni bilans od 22, juna, i samo jedan smrtni slučaj, izjavila je portparolka organizacije.

U studiji slučajeva u Velikoj Britaniji, svih 54 učesnika identifikovano je kao MSM, a njihova srednja starost bila je 41 godina.

Niko od muškaraca nije putovao u podsaharsku Afriku, ali su mnogi prijavili nedavna putovanja u Evropu. Od 54 muškarca, 52 su izjavila da ne znaju da su bili u nedavnom kontaktu sa bilo kim obolelim od “majmunskih boginja”.

Četrdeset sedam od 52 muškarca koji su odgovorili na pitanja o nedavnoj seksualnoj istoriji rekli su da su imali najmanje jednog novog seksualnog partnera u tri nedelje pre pojave simptoma, a 29 od 52 (55,8%) je imalo više od 5 novih partnera u 12 nedelja pre pojave simptoma.

Skoro svi (49/52) pacijenti su imali lezije i osip na genitalnom ili analnom regionu. Samo pet pacijenata je zahtevalo hospitalizaciju, a nijedan nije preminuo.

Jedna četvrtina pacijenata je imala i drugu polno prenosivu infekciju u isto vreme kada i “majmunske boginje”.

“Uobičajeni simptom lezija kože u genitalnom ili predelu penisa, kao i činjenica da je četvrtina pacijenata bila pozitivna na gonoreju ili hlamidiju u isto vreme kada je imala i infekciju majmunskih boginja, sugeriše prenošenje virusa u ovoj kohorti, koje se dešava bliskim kontaktom kože o kožu, na primer u kontekstu seksualne aktivnosti”, rekla je Rut Birn, iz bolnice Chelsea & Vestminster u saopštenju za javnost o studiji, prenosi CIDRAP.

.