Potvrđeno više od 5.000 slučajeva majmunskih boginja

0
Foto Beta/CDC

 (Beta-AFP) – Svetska zdravstvena organizacija (SZO) do sada je zabeležila 5.322 slučaja majmunskih boginja potvrdjenih u laboratoriji, što je povećanje od više od 50 odsto u odnosu na prethodni bilans od 22, juna, i samo jedan smrtni slučaj, izjavila je danas portparolka organizacije.

“SZO nastavlja da traži od zemalja da pridaju posebnu pažnju slučajevima majmunskih boginja da bismo pokušali da ograničimo zaražavanje”, rekla je Fadela Šaib (Chaib) na konferenciji za novinare u Ženevi.

Za sada nije predvidjen drugi sastanak komiteta SZO za hitna pitanja na tu temu, posle prvog sastanka održanog 23. juna.

SZO je ocenila prošle nedelje da sadašnji porast broja zaraženih iako je zabrinjavajući ne predstavlja javnu hitnu zdravstvenu situaciju medjunarodnog dometa, što je najviši nivo uzbune te organizacije.

Broj slučajeva je jako porastao poslednjih dana, najnoviji bilans od 30. juna predstavlja povećanje od 55,9 odsto u odnosu na prethodni bilans napravljen osam dana ranije kada je zabeleženo 3.413 slučajeva.

Evropa ostaje daleko najpogodjeniji region virusom sa 85 odsto slučajeva i 53 pogodjene zemlje.