Šta je Hitler govorio o Srbima: “Nemačka mora suzbijati planove o Velikoj Srbiji. Prihvatljivija (je) čak (i) stanovita komunistička opasnost…”

0

Godine 1996. je predstavljen kao poslednji živi sagovornik Adolfa Hitlera. Na konferenciji održanoj u Nemačkoj devedesetpetogodišnjeg Predraga Milojevića pitali su o prvom utisku. “Hitler je bio ljubazan i ostavio je na mene prijatan utisak.” Publika se začudila pa razljutila, a starac je pojasnio: “Gospodo, pitali ste me za prvi utisak, a ja sam intervju sa vođom male i potcenjene stranke završio upozorenjem da je reč o čoveku opasnih namera. Šest godina kasnije najuren sam iz Nemačke pod pretnjom smrti.” Okupljeni su zapljeskali.

Šezdeset godina ranije Milojević je u „Politici“ napisao: “Hanibal je prešao Alpe i došao pred vrata Rima, iako nije imao pojma o geografiji. Hitler je stvarao najburniji politički pokret u Nemačkoj, iako još nije načisto ni s pojmovima iz političkog bukvara. U tome je valjda moć iracionalnog u stremljenju ljudskom. Ali, da je stvoren za vođu, vidi se i po tome što nagovara studente da se uče politici čitajući zvezde. Čitajući svoje tabake i knjige u bibliotekama, oni bi mogli da izvuku pouke sasvim nezgodne po nacionalistički pokret.”

Hitler je tokom rata tvrdio da su ga Srbi “dva puta ujeli za srce” – Sarajevskim atentatom 1914. i prevratom zbog pristupanja Trojnom paktu 1941. godine. Rekao je i:

“Mi nikad ne smemo dozvoliti da na Balkanu jedan narod postane suviše moćan, narod koji ima osećaj političke misije i istorijske uloge. Upravo Srbi su taj narod. Oni su dokazali da imaju veliku državotvornu snagu, a i velike, ambiciozne ciljeve koji čak idu do Egejskog mora”;

“Srbi su narod koji je određen da ima državu i koji je kao narod održan. Njihova ideologija je velikosrpska. U njima postoji bezobzirna otporna snaga. Zbog toga će oni uvek zastupati velikosrpsku ideju. Ono što dolazi iz Beograda znači opasnost”; “Nemačka mora do kraja suzbijati sve planove o Velikoj Srbiji. Ne sme se stvoriti srpska vojska. Prihvatljivija (je) čak (i) stanovita komunistička opasnost.”

***

Iz feljtona Čedomira Antića “Globalna istorija Srbije”. Ovaj nastavak je objavljen u aktuelnom letnjem dvobroju Nedeljnika (uz koji se na poklon dobija knjiga o Dobrici Ćosiću). Naredni broj Nedeljnika izlazi u četvrtak 5. avgusta uz poklon knjigu o Zoranu Đinđiću