Šta je “Dunker pin” akcija i kako je Jokić unapredio Durentovu foru: Detaljna analiza igre najboljeg igrača NBA lige

0
Nedeljnik/Screenshot YouTube

“Nikola Jokić bi bio najgori MVP u poslednjih 35 godina”, rekao je jedan američki novinar. “Najkonstantniji je igrač tokom cele sezone, dokazao je da je dostojan MVP nagrade”, napisao je Medžik Džonson. Zato je u vreme kada više reakcija može da izazove Rajtova nego Medžikova izjava važno napraviti dublju analizu, neku vrstu skautinga. Tek kada uđete u “sitna crevca”, ono Nikolino kretanje po terenu dobija puni smisao…

Postoji i jedan ugao iz kog se jasnije nego iz bilo kog drugog vidi Jokićev napadački potencijal. On u napadu svojom igrom u stvari zaokružuje svih pet pozicija, tvrdi Toni Lazarušić, analitičar i autor hrvatskog Telesporta.

Ono što se najčešće zanemaruje jesu akcije koje su za njega izgrađene kao da je bek šuter. U tim akcijama Jokić istrčava iz blokova i diže se na šut, što je karakteristično za šutere.

Jedna od takvih akcija je i “Dunker pin”.

Bek (2) pravi blok Jokiću i on iz njega istrčava u centru reketa, odakle ima nekoliko različitih opcija da završi akciju kada dobije loptu od pleja (1). Isti napad Oklahoma je igrala za Kevina Durenta, pa zato naš sagovornik Toni Lazarušić ovu akciju zove i “Thunder”.

Jokić sam u srcu reketa zvuči kao oluja.

Detaljnu analizu igre najboljeg igrača NBA lige pročitajte u novom broju Nedeljnika koji je na svim kioscima od četvrtka, 13. maja.