Ishrana je veoma važan faktor u oporavku od COVID-19. Istraživanja pokazuju da je nedovoljna hranljiva ishrana faktor rizika za težak oblik korona virusa, a ključni hranljivi sastojci mogu da pomognu u podršci imunološkom sistemu i upravljanju upalom.

Evo šta stručnjaci savetuju da bi trebalo jesti u slučaju zaraze korona virusom. Sledeće namirnice i hranljive materije mogu pomoći osobi da se oporavi od bolesti, piše Medical News Today.

Hrana na biljnoj bazi

Stručnjaci povezuju ishranu koja uključuje zdravu, biljnu hranu sa manjim rizikom i težinom od COVID-19. Pored toga, studija je otkrila da zdrava ishrana zasnovana na biljnoj hrani može posebno da koristiti ljudima sa većom socioekonomskom deprivacijom.

Ishrana bogata zasićenim mastima povećava enzim koji konvertuje angiotenzin, glavnu ulaznu tačku za koronavirus u ćelije. Istraživanja ukazuju da dijete, kao što je mediteranska ishrana, koje sadrže malo zasićenih masti i mnogo hranljivih materija iz biljne hrane, mogu da obezbede više antioksidanata za telo. Antioksidansi mogu da pomognu u borbi protiv virusa i podržavaju imuni sistem. Zato, konzumiranje sledeće hrane može obezbediti vlakna, esencijalne vitamine i minerale i fitokemikalije, koja su korisna jedinjenja koja biljke proizvode.

  • orasi i semenke
  • masline i maslinovo ulje
  • mahunarke, pasulj i sočivo
  • povrće i voće

Vlakna i proteini

Prema pregledu iz 2020. godine i podacima američkih Instituta za javno zdravlje visokokvalitetni proteini, kao što su riba, jaja i nemasno meso, su suštinski deo antiinflamatorne dijete koja pomaže u proizvodnji antitela i borbi protiv infekcije. Potrošnja dijetalnih vlakana je u korelaciji sa nižim mortalitetom od zaraznih i respiratornih bolesti. Konzumiranje vlakana takođe može da dovede do povoljnijih crevnih bakterija, što smanjuje upalu. Ljudi mogu da konzumiraju korisna vlakna u integralnim žitaricama kao što su:

  • smeđi pirinač, hleb, testenine, heljda, raž, spelta, ovas
  • voće i povrće
  • mahunarke, pasulj i sočivo

Omega-3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline, posebno eikozapentaenska kiselina (EPA) i dokozaheksaenska kiselina (DHA), mogu da imaju korisne efekte na COVID-19. To uključuje antiupalni efekat, stimulisanje imunološkog sistema i mogući antivirusni efekti.

Masna riba je visok izvor omega-3 masnih kiselina. Pored toga, biljne namirnice, kao što su laneno seme, orasi i konoplja, sadrže alfa-linolensku kiselinu, koju telo može pretvoriti u EPA i DHA. Ljudi takođe mogu da uzimajhu dodatak omega-3 iz ribe ili algi.

Vitamin C

Neke studije su otkrile da vitamin C može skratiti trajanje prehlade i poboljšati respiratorne simptome. Vitamin C deluje kao antioksidans i reguliše imuni sistem i ekspresiju gena. Druga istraživanja sugerišu da vitamin C može da pomogne u poboljšanju markera upale kod ljudi sa koronavirusom, ali ljudi ne bi trebalo da ga smatraju tretmanom u obliku suplemenata. Međutim,mogu uključiti hranu bogatu vitaminom C u svoju ishranu kada imaju COVID-19 kako bi pomogli svom imunološkom sistemu. Ovo uključuje:

  • povrće, kao što su paprika, brokoli, paradajz, krompir, zeleni grašak i spanać
  • voće, kao što su pomorandže, grejpfrut, kivi i jagode
  • sokove, kao što su sok od pomorandže, sok od paradajza ili zeleni smutiji

Vitamin D Vitamin

D igra važnu ulogu u imunološkom sistemu tela. Naučnici su ranije sugerisali da su prehrambeni izvori vitamina D posebno važni tokom pandemije jer su mnogi ljudi imali manje izlaganja suncu tokom karantina. Ljudi dobijaju vitamin D izlaganjem suncu i hranom kao što su goveđa džigerica, žumanca, sir i obogaćene žitarice za doručak.

Cink

Neka istraživanja pokazuju da cink može da smanji replikaciju virusa i gastrointestinalne i respiratorne simptome COVID-19. Međutim, većina istraživanja se fokusirala na suplemente cinka, tako da je teško reći da li uzimanje hrane sa cinkom može da pomogne.

Međutim, cink je esencijalni mineral za imunološku funkciju, a hrana koja sadrži tu supstancu može da podržii oporavak od bolesti. Hrana koja sadrži cink uključuje:

  • meso i živina, govedina, svinjetina i piletina
  • leblebije i tamni pasulj
  • morski plodovi kao što su ostrige, rakovi, iverak i list
  • mlečni proizvodi, sir i jogurt

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.