Šta će Putin da uradi ako Zapad odbije da pruži garancije?

0
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

(Beta-AP) – Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas da će razmotriti niz opcija ukoliko Zapad ne odgovori njegovom traženju bezbednosnih garancija kojima bi se sprečilo širenje NATO na Ukrajinu.

Ranije ovog meseca Moskva je podnela nacrt bezbednosnih dokumenata u kojima se od NATO traži da ne dozvoli članstvo Ukrajine i drugih bivših sovjetskih zemalja i da povuče vojne jedinice u centralnoj i istočnoj Evropi.

Putin je pozvao Zapad da brzo reaguje na njegove zahteve, upozoravajući da će Moskva morati da preduzme odgovarajuće vojno-tehničke mere ako Zapad nastavi svoj “agresivan” put “na vratima” Rusije.

Upitan kakav bi konkretno bio njegov odgovor on je u izjavama objavljenim danas na ruskoj državnoj televiziji istakao da bi mogao da bude “različit” i dodao da će zavisiti od toga kakve mu predloge vojni stručnjaci podnesu.

SAD i njihovi saveznici odbili su da ponude Rusiji garancije oko Ukrajine koje Putin želi, navodeći princip NATO da je članstvo u Alijansi otvoreno za svaku zemlju koja se kvalifikuje, ali su se složili da pokrenu bezbednosne razgovore sa Rusijom idućeg meseca o pitanjima koja nju zabrinjavaju.

Putin je rekao da će razgovori sa SAD biti održani u Ženevi. Paralelno sa tim planirano je da se održe pregovori izmedju Rusije i NATO kao i širi pregovori pod pokroviteljstvom Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u Evropi (OEBS).

U danas objavljenim izjavama Putin je rekao da je Rusija podnela svoje zahteve u nadi da će imati konstruktivan odgovor Zapada.

“Nismo to uradili da bi to samo bilo blokirano… već sa ciljem da pregovorima dodjemo do diplomatskog rezultata koji bi bio fiksiran u pravno obavezujućim dokumentima”, rekao je Putin.

Kremlj je podneo svoje bezbednosne zahteve u jeku tenzija oko gomilanja ruskih trupa blizu Ukrajine poslednjih nedelja koje je podstaklo strahovanje Zapada oko moguće invazije. Američki predsednik Džo Bajden upozorio je Putina u video razgovoru, ranije ovog meseca, da će se Rusija suočiti sa “oštrim posledicama” ako napadne Ukrajinu.

Rusija je demantovala da namerava da krene u invaziju i optužila Ukrajinu da pravi planove da pokuša da silom povrati teritorije koje drže proruski pobunjenici na istoku zemlje. Ukrajina je odbacila tu tvrdnju.