“Šta će nam još više javne sramote?”: Severina, prvi put o seksualnom nasilju, govoru mržnje, politici, nacionalizmu, Srbima i Hrvatima, Splitu i borbi za starateljstvo

0
Fotografija: Jelena Balić

Udvaraju joj se političke partije, zovu je obespravljene i zlostavljane žene, sindikati, samohrane majke. Jer samo se Severina diže posle razvoda, posle uvreda, posle osporavanja, pa i posle onog filma. Ultimativna pop zvezda ovih prostora – kako god da ih shvatate – sada se pojavila i u spotu protiv govora mržnje. Splićanka retko daje intervjue, posebno ne na teme koje izlaze van okvira muzike. Ali, “Vaša pitanja su me privukla i sretna sam što me pitate o stvarima koje su važne”…

“Stvari koje su važne” su seksualno nasilje i zlostavljanje, borba i ispovesti Merime Isaković, Danijele Štajnfeld, Milene Radulović i drugih hrabrih žena, govor mržnje o kojem govori i ovih dana popularni spot “Hejt Sloveni”, nacionalizam, ali i Severinina dugotrajna borba za starateljstvo.

O svemu tome jedna od najvećih pop zvezda ovih prostora otvoreno je govorila za novi broj Nedeljnika.

“Svi su ljudi politični, i oni koji kažu da nisu i da ih to ne zanima. Pa kako te ne zanima prebija li u stanu do tvoga netko neko dijete ili siluje neku ženu? Vrijeđa nekog geja ili lezbu i funkcionira li pravna država da se zločini iz mržnje javno osude i primjereno kazne?”, zapitala se Severina.

Ona je govorila i o pokretu čiji su početak označile žene poput Danijele Štajnfeld i Milene Radulović.

“Svaki je život bogat ljudima, idejama… i onda netko sruši taj tvoj svijet, život, dignitet, i ne znaš više jesi li žrtva ili sudionik jer se bojiš da će tvoja šutnja izazvati sumnju, a tebe je samo strah. Jer o tome se ne govori. Ne javno. Velika je hrabrost i Milene Radulović, i Danijele Štajnfeld, i Merime Isaković. To je veliko olakšanje za sve žene. U Hrvatskoj je to pokrenulo lavinu na fakultetima, posebno na Akademiji dramskih umjetnosti. Nešto što je zapravo grozno, ali je otvorilo javni prostor koji o tome govori. Eto i u tom slučaju se prelilo iz jedne zemlje u regiju. Jer princip je isti, sve su ostalo nijanse, rekao bi Đole. To je velika, velika stvar.”

Ceo intervju objavljen je u novom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 15. aprila

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Svi čitaoci na poklon dobijaju Mond diplomatik na srpskom jeziku