Šta će biti sa Zakonom o slobodi veroispovesti: Milov “žuti karton samom sebi” i pitanje stabilnosti demokratije

0
Savo PRELEVIC / AFP / Profimedia

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović vratio je juče na ponovno odlučivanje zakone koje je donela crnogorska Skupština na sednici 29. decembra 2020. godine, a među donetim zakonima bile su i izmene Zakona o slobodi veroispovesti.

Ubrzo su usledile reakcije iz redova nove vlade, ali i saopštenje Demokratske partije socijalista. Replika na repliku, koju je kasno sinoć, i barem do sada, zatvorio Đukanović.

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić je neposredno nakon saopštenja kabineta predsednika o ponovnom vraćanju zakona istakao da “Đukanović ne dozvoljava mirnu tranziciju vlasti i nastavlja u višegodišnjem maniru da državu tretira kao svoj feud”.

“Đukanovićeva odluka najbolje pokazuje kako proces kohabitacije funkcioniše u praksi. Osim što krši Ustav, zakone ove zemlje, Đukanović se igra građanima, njihovom imovinom i pravima koja proističu iz Ustava. On poručuje da ga nije briga za državu ukoliko neće biti njen vlasnik”, naveo je Krivokapić.

Usledio je saopštenje DPS-a u kom se “premijeru Krivokapiću poručuje da bi konačno trebalo da nauči ustavne nadležnosti i sistem podele vlasti”.

Iz DPS-a su “savetovali” Krivokapića da “pročita član 94 Ustava Crne Gore u kojem su propisane nadležnosti predsednika Crne Gore i njegovo pravo da Zakon vrati na ponovno odlučivanje Skupštini”.

Na Tviteru se potom oglasio i predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, koji je istakao da će “u skladu sa Ustavom i pozitivnim propisima, ponovo biti izglasani svi zakoni”.

“Na treći pokušaj opstrukcije i blokade sistema od strane opozicije, odgovorićemo ponovo mirno, demokratski i evropski. U skladu sa Ustavom i pozitivnim propisima, izglasaćemo ponovo sve zakone. U ponovnom glasanju se ne vodi rasparava, već se samo glasa”, napisao je Bečić.

“A predsednik države neka ponese odgovornost za posledice koje mogu nastupiti po radničku klasu, bankarski sistem, privrednike i druge, imajući u vidu posebno rokove koji uređuju te oblasti”, dodao je on.

Potpredsednik crnogorske Vlade Dritan Abazović je na Tviteru, u svom maniru, saopštio da je predsednik Crne Gore Milo Đukanović vraćanjem zakona na ponovno glasanje “sebi dao žuti karton”.

“Ako prekrši Ustav, smenićemo ga”, napisao je Abazović na Tviteru.

Đukanović se naposletku takođe oglasio na Tviteru i saopštio da je reakcija premijera Krivokapića “populistička, politikantska i ispod svakog nivoa”.

“Nisu oni pozvani da sude da li sam prekršio Ustav. To neka izvole proveriti pred nadležnom institucijom – Ustavnim sudom. Ipak, za njih je izgleda i skupštinski poslovnik nedokučivo štivo”, napisao je Đukanović na Tviteru, uputivši “dobronamerni savet”.

“Ne sudite o tome što ne znate. I ne branite vi Crnu Goru od mene. Na kraju, da biste dobili očekivano uvažavanje, i normalnu kohabitaciju, poštujte ustavne nadležnosti i potrudite se da malo vaspitanije komunicirate”, napisao je Đukanović.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!