Četrdeset odsto mladih iz celog sveta smatra da su klimatske promene jedan od najvećih razloga za zabrinutost, pokazala je anketa o ljudskim pravima koju je sproveo „Amnesty International“ povodom Dana ljudskih prava.

Od ispitanih 10.000 mladih, starosti od 18 do 25 godina iz 22 zemlje sa šest kontinenata, oko 41 procenat izabralo je klimatske promene kao jedan od pet glavnih razloga za zabrinutost. To je najčešće pominjani problem u svetu, prenosi Rojters.

„Za mlade ljude, klimatska kriza jedan je od najvećih izazova njihovog doba“, rekao je Kumi Naido iz Amnesty Internationala. „Ovo je poziv za uzbunu svetskim liderima, upozorenje da moraju da preduzmu mnogo odlučnije korake u rešavanju klimatskih pitanja. U suprotnom, još više će izdati mlađe generacije.“

Na drugom mestu globalnih razloga za zabrinutost jeste zagađenje životne sredine, koje je navelo 36 odsto anketiranih, a na trećem terorizam, koji brine 31 odsto ispitanih.

Na nacionalnom nivou, međutim, četiri glavna problema koja brinu mlade jesu korupcija, zagađenje, privredna nestabilnost i neravnopravnost plata, dok su klimatske promene na petom mestu.

„Klimatska kriza, zagađenje, korupcija i nizak standard pokazatelji su uznemirujuće istine o tome koliko su moćni iskorišćavali svoju moć za sebične i često kratkoročne interese“, dodao je.

Na pitanje ko bi morao da preuzme najveću odgovornost za globalnu zaštitu životne sredine, 54 odsto ispitanika odgovorilo je da su to vlade, oko 28 posto smatra da su to pojedinci, a 14 odsto navelo je kompanije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.