Šta bi Rambo Amadeus promenio u srpskoj istoriji: Veliko pitanje Nedeljnika

2
Foto: Printscreen

Nedeljnik je u novogodišnjem dvobroju pitao istoričare, pisce, intelektualce, akademike, umetnike… šta bi voleli da se nije dogodilo ili da se dogodilo drugačije. Koji događaj bi Rambo Amadeus promenio u istoriji i zašto?

Boj na Kosovu

“Pobjeda u Kosovskom boju i sprečavanje turske okupacije. Vjerujem da bi 500 godina suvereniteta i mira svakako dovelo do procvata države i naroda u svim segmentima. Dakle, viševjekovni kontinuitet mira i suvereniteta je najdragocjeniji za razvoj društva. Jednako tako vjerujem i da bi Turska kao drevni agresor bila mnogo razvijenija da nije gubila snagu, novac i ljudstvo na osvajanju tuđih teritorija, koje se na kraju ipak ispostavilo besmislenim”, rekao je Rambo Amadeus.

Šta su odgovorili Matija Bećković, Duda Ivković, Latinka Perović, Čedomir Antić, Vuk Drašković i Milan St. Protić čitajte u štampanom izdanju koje je od danas na kioscima.

Versajski mir, Josip Briz Tito, Kosovski boj….samo su neki od događaja koje su rekli da bi promenili.


Ceo tekst objavljen je u velikom prazničnom dvobroju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 26. decembra.

2 KOMENTARA

  1. Koliko vidim, niko od upitanih ne spominje I svjetski rat kao zlo koje je trebalo izbjeci?Mozda zato sto su srbi i Srbija odgovorni za njegov pocetak. Da nije bilo Prvog vjerovatno ne bi bilo ni Drugog. Mislim da su ti ratovi unazadili Svijet za 500 godina.

  2. DOBRI rambo govori nam ono što čitasmo davno
    kod Krleže…
    ”Sa Kosovom prava je drama, nažalost, tek počela i kad bi se njen dublji smisao mogao izraziti demografski, onda bi ova zemlja, da je ostala pošteđena od katastrofalnih ratnih ciklusa turskog perioda (kraj našeg normalnog nataliteta), brojala danas najmanje oko pedeset milijuna stanovnika.“

Comments are closed.