U novoj vladi Srbije biće bivši šef obaveštajne službe koji neguje bliske veze sa Rusijom i koji je sankcionisan od strane Sjedinjenih Država, piše Asošijeted pres komentarišući sastav nove vlade Srbije koji je jutros objavio mandatar Miloše Vučević.

Aleksandar Vulin će biti jedan od nekoliko potpredsednika, rekao je Miloš Vučević najavljujući sastav svog budućeg kabineta za koji se očekuje da će narednih dana biti izglasan u Skupštini Srbije, prenosi Danas.

Srbija formalno traži članstvo u Evropskoj uniji, ali je zadržala prijateljske odnose sa Rusijom i odbila je da se pridruži sankcijama Zapada Moskvi zbog rata u Ukrajini, podseća AP.

Uključivanje Vulina u novu vladu sugeriše nastavak bliskih veza sa Rusijom uprkos proklamovanom pro-EU putu Srbije.

U julu prošle godine SAD su izrekao sankcije Vulinu, optužujući ga za umešanost u ilegalne isporuke oružja, trgovinu drogom i zloupotrebu službenog položaja.

Sjedinjene Američke Države. Kancelarija za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija saopštila je da je Vulin iskoristio svoja javna ovlašćenja da pomogne srpskom trgovcu oružjem pod sankcijama SAD da premesti ilegalne pošiljke oružja preko granica Srbije.

Vulin je takođe optužen za umešanost u lanac trgovine drogom, navode američke vlasti.

Vulin je, podsedća AP, podneo ostavku na mesto direktora srpske obaveštajne agencije BIA nakon što su mu uvedene sankcije. On je ranije bio i načelnik vojske i policije.

Vučević, novi mandatar, ranije je bio ministar odbrane.

Formiranje vlade dolazi mesecima nakon napetih parlamentarnih izbora u decembru na kojima je vladajuća populistička desničarska partija predsednika Aleksandra Vučića osvojila najviše mesta u skupštini od 250 poslanika.

Glasanje je podstaklo političke tenzije zbog izveštaja o široko rasprostranjenim nepravilnostima koje su prijavili i lokalni i međunarodni posmatrači. Opoziciona grupa organizovala je ulične proteste uoči izbora.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.