Šta ako se pomešaju epidemija gripa i koronavirus: U Americi umrlo 14.000 ljudi od sezonske epidemije, spremaju se za drugi talas

0
Foto: Profimedia

Američki zdravstveni radnici spremaju se za drugi talas gripa u komplikovanoj situaciji jer postoji dosta sličnosti između običnog gripa i koronavirusa, a u prvom talasu u SAD je od gripa obolelo 26 miliona ljudi, dok ih je 14.000 umrlo.

Prvi talas gripa – influence B – imao je svoj vrhunac u decembru 2019. pa je nastavio da opada, pokazuju podaci Centara za prevenciju i kontrolu bolesti, a krajem januara počeo je drugi talas, tipa A koji je sličan svinjskom gripu, prenosi Glas Amerike.

Iako u SAD ima samo 15 potvrđenih slučajeva obolelih od koronavirusa, nadležni su zabrinuti da bi virus mogao da se proširi i da bi u početku mogao da liči na sezonski grip.

Američki zdravstveni radnici su saopštili da će početi da testiraju na koronavirus neke od pacijenata koji imaju simptome gripa.

Testiranja će biti obavljena u Los Anđelesu, San Francisku, Sijetlu, Čikagu i Njujorku. Kako bi se sprečilo širenje koronavirusa u SAD, Centri za kontrolu i prevenciju bolesti su uveli obavezni dvonedeljni karatnin za američke državljane koji su posetili Kinu u protekle dve sedmice.

U Centrima kažu i da će, u slučaju da se virus proširi, pozvati ljude da se “udalje jedni od drugih”, odnosno da školu pohađaju preko interneta, da rade od kuće i otkažu masovna okupljanja. I sezonski grip i virus korona izazivaju respratorne probleme, groznicu i kašalj.

Ostali simptomi običnog gripa su upala grla, bolovi u mišićima, curenje iz nosa i umor. Naučnici i dalje pokušavaju da otkriju sve simptome virusa korona poznatog kao KOVID 19. Do sada se pokazalo da su češći kašalj, groznica i gubljenje daha od upale grla i curenja iz nosa.

(Beta)