Srpski stručnjaci došli do inovativnog rešenja koje sprečava širenje virusa COVID-19 kroz klimatizacione sisteme

0
Srpski patent HVAC UVC Propokan - ATTC sistem za bezbednu klimatizaciju

Grupa srpskih stručnjaka konstruisala je potpuno novi uređaj koji sprečava širenje virusa COVID-19 i ostalih virusa kroz klimatizacione i ventilacione sisteme i tako smanjuje rizik da se zaraza prenese na ovaj način.

Nakon informacije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) da se koronavirus širi vazduhom, sve su glasnije preporuke stručnjaka da se isključi klimatizacija u poslovnim prostorima jer, zbog načina na koji funkcioniše, ona može preneti čestice virusa iz jednih prostorija objekta u druge i tako dovesti do zaražavanja.

Revolucionarno rešenje za ovaj problem, do koga je došla grupa srpskih stručnjaka, radi na principu UVC zračenja u HVAC UVC kanalu kojim se uništava DNK virusa i bakterija, vrši sterilizacija vazduha i ponovno vraćanje tako tretiranog, potpuno čistog vazduha, nazad u prostor.

Ovo rešenje jednostavno se nadograđuje na postojeće sisteme i ima široku primenu u objektima sa centralizovanom klimatizacijom i ventilacijom.

Pre svega to se odnosi na bolnice, poput Kliničkog centra Srbije, Vojnomedicinske akademije, Klinike za kardiohirurgiju u Nišu, Kliničkog centra Niš, Kliničkog centra Vojvodine i drugih; poslovno-stambene objekte; hotele; sportske sale; tržne centre, i na sve druge prostore gde se virusi i bakterije vazduhom iz jednog sektora mogu putem centralnih klimatizacionih kanala preneti u druge sektore objekta i na taj način zaraziti ljude.

Ovaj inovativan proizvod prepoznat je i podržan od strane Ministarstva za inovacije i tehnološki razvoj Republike Srbije, u okviru akcije sprečavanja širenja i suzbijanja zarazne bolesti COVID-19, „Budi i ti heroj”, a za koje je preduzeće Propokan Pro d.o.o. dobilo priznanje od strane ovog ministarstva. Svoje inovativno rešenje ova grupa naših stručnjaka stavila na raspolaganje Republici Srbiji za vreme krize izazvane pandemijom virusa COVID-19.

Više informacija o ovom inovativnom proizvodu možete pročitati na sledećem linku, a video animaciju možete pogledati ovde.