Srpski mercedes, profašistički premijer, saradnik Udbe: Šta je sve zaista bio Milan Stojadinović – Veliki poklon uz Nedeljnik, nova knjiga iz edicije “Velike biografije”

0

Uz novi Nedeljnik koji na kioske dolazi u četvrtak 28. maja, svi čitaoci na poklon dobijaju drugu knjigu iz hit edicije “Velike biografije”.

Reč je o knjizi Veljka Lalića o Milanu Stojadinoviću, premijeru Kraljevine Jugoslavije s kraja tridesetih u godinama kada se Evropa, pa i Jugoslavija, “spremala” za Drugi svetski rat.

Stojadinović je jedna od najintrigantnijih političkih figura našeg 20. veka. Najmoćniji i najbogatiji političar između dva svetska rata.

Da li je zaista bio “profašistički premijer”, kakva je bila njegova ekonomska politika zbog koje će biti omiljen političar i Aleksandru Vučiću i Zoranu Đinđiću, samo su neke od tema kojom se bavi ova knjiga.

Knjiga “Milan Stojadinović: Ekonomski reformator ili profašistički premijer” otkriva i nepoznat sadržaj tajnih arhiva koji otkrivaju kako je posle rata Stojadinović u dalekoj Argentini postao saradnik Udbe.

***

Milana Stojadinovića niko nije bolje opisao od agenata Udbe dajući mu – na početku njihove saradnje 1952. godine – konspirativno ime: Mercedes. Jer, zaista dr Milan Stojadinović, tri puta ministar finansija, dva puta predsednik vlade i ministar spoljnih poslova, nesumnjivo najveća politička i ekonomska ličnost predratne Jugoslavije, bio je kao “srpski Mercedes”.

Milan Stojadinović, najveći ekonomski reformator ili profašistički premijer?

Ove nedelje nova poklon knjiga uz Nedeljnik, napravite svoju ediciju…

Posted by Nedeljnik on Среда, 27. мај 2020.

Nemci će tek 1942. otkriti da je Stojadinović, u stvari, sve vreme bio “engleski čovek”, Udba će znatno ulagati u njihovu saradnju, sve do tzv. “tršćanske krize”, kada će se Stojadinović “na raspolaganje” staviti Italijanima. Milan Stojadinović svoj život jednostavno je vodio kao i svoju politiku, koju je tako jasno obrazložio u svojim memoarima:

“Ja sam prirodno – radi zaštite interesa svoje zemlje – bio u dobrim odnosima s celim svetom, s direktorima centralne Evrope, kao i državnicima zapadnih demokratija. Tako sam 1937. zaključio Pakt o nenapadanju i prijateljstvu s Italijom, a iste godine produžio Ugovor o prijateljstvu s Francuskom. U roku od četiri meseca, oktobar 1937 – januar 1938, učinio sam zvanične posete Parizu, Londonu, Rimu i Berlinu….”

*Iz knjige Veljka Lalića “Milan Stojadinović: Najveći ekonomski reformator ili profašistički premijer” koja se dobija na poklon uz novi Nedeljnik koji na kioske dolazi u četvrtak 28. maja.

***

Nedeljnik čitaocima poklanja ediciju koja se čekala godinama. U našoj “letnjoj biblioteci” nalaze se priče o Titu (poklon uz prošli broj od 21. maja), Milanu Stojadinoviću (poklon uz novi broj od 28. maja), a u narednim nedeljama i knjige o Milovanu Đilasu, Aleksandru Rankoviću i Dragoljubu Draži Mihailoviću.