Srpski glumci u ruskim filmovima

  U proteklih nekoliko godina srpski glumci, naoružani ruskim jezikom, izvršili su pravi proboj na rusku filmsku scenu Piše Igor Grekov

  0
  Foto: Igor Pavićević

  Katarina Radivojević

  Poznata srpska glumica Katarina Radivojević je 2008. godine igrala egzaltiranu svetsku damu Jekaterinu Karlovnu u filmu kultnog ruskog reditelja Alekseja Balabanova “Morfijum”. Film je snimljen po istoimenoj priči ruskog klasika Mihaila Bulgakova. Degradacija i smrt “malog” čoveka prikazana je naporedo sa munjevitom degradacijom i propašću Ruske imperije. Katarina je ulogom u filmu velikog ruskog reditelja u izvesnom smislu “probila led”, jer je ona bila prva srpska glumačka zvezda koja je učestvovala u jednom ruskom projektu.

  Danijela Stojanović

  Pre toga je jedna Srpkinja već počela da igra u ruskim filmovima. To je Danijela Stojanović, rodom iz Niša. Ona od 2000. godine živi u Sankt Peterburgu i redovno dobija uloge, uglavnom u serijama. Najupečatljivije njeno angažovanje tokom proteklih godina je učešće u popularnim serijama ruskog “Prvog kanala”: “Mosgaz” (2012), “Dželat” (2014), “Pauk” (2015) i “Šakal” (2016). Sve te serije su spojene istim likovima, a jedan od njih je Margarita Karpuhina (kasnije Čerkasova, kada se udala za glavnog junaka sve četiri serije – islednika Ivana Čerkasova), a igra je Danijela Stojanović. Danijela vrlo retko daje intervjue i ne voli da se previše reklamira, tako da milioni ruskih televizijskih gledalaca i ne podozrevaju da suprugu veštog islednika Čerkasova igra glumica iz inostranstva.

  Milan Marić

  Milan Marić igra glavnu ulogu u rusko-srpsko-poljskom filmu “Dovlatov” (2018) reditelja Alekseja Germana Mlađeg. U filmu se prikazuje šest dana iz života sovjetskog disidenta, pisca Sergeja Dovlatova. Svi događaji se dešavaju neposredno pre nego što je emigrirao njegov prijatelj, pesnik Josif Brodski – u novembru 1971. godine, otprilike godinu dana pre emigracije samog Dovlatova u SAD. Ruski filmski kritičari i gledaoci su oduševljeni Milanom Marićem i veoma se nadaju da će se on uskoro pojaviti u drugim ruskim projektima.

  Miloš Biković

  Miloš Biković je u Rusiji postao prava zvezda. On se po angažovanosti utrkuje sa najpopularnijim ruskim glumcima. Mladi simpatični srpski glumac koji odlično govori ruski postao je poznat ruskoj publici zahvaljujući ulozi u filmu Nikite Mihalkova “Sunčanica” (2014), snimljenom po motivima istoimene priče Ivana Bunjina. Film govori o poslednjim danima bezimenog belog oficira iz razbijene armije kapetana Vrangelja. Biković je igrao potporučnika Nikolaja Guljbe-Levickog (Koku).

  Zatim je zajedno sa popularnim ruskim glumcem Danilom Kozlovskim, koji je srpskoj publici poznat po glavnoj ulozi u filmu “Viking”, glumio u filmu “Duhless 2” (2015), gde je igrao Romana Belkina – ovaploćenje korupcionaša. U filmu je reč o bivšem top-menadžeru moskovske banke Maksu koji je pobegao na ostrvo Bali da bezbrižno živi. Međutim, njegov život se iz korena menja kada mu u stan upada policija i vrši pretres. Junak je prinuđen da se vrati u Rusiju, ali ni tamo mu ne polazi za rukom da izbegne probleme. U zamenu za pomoć u rešavanju problema Belkin mu nudi opasan posao. Radeći na filmu Miloš i Danila su se lepo družili i sprijateljili.

  Usledile su glavne uloge u melodrami “Bez granica”, u televizijskim serijama “Hotel Eleon” i “Krila imperije”.

  Važan momenat u Bikovićevoj glumačkoj biografiji je film “Led”.