Srpska lista: Ubedljiva pobeda, osvojili smo svih deset mandata

0
Foto Beta /(AP Photo/ Visar Kryeziu)

(Beta) – Predsednik Srpske liste Goran Rakić objavio je da je ta lista na vanrednim parlamentarnim izborima osvojila svih deset mandata koji su u Skupštini Kosova zagarantovani za predstavnike Srba.

U srpskim sredinama na Kosovu na izbore je izašlo oko 65.000 ljudi, pet odsto više nego na prošlim izborima, naveo je Rakić.

“Izbori su održani u posebnim okolnostima zbog pandemije, zbog sijaset trikova kojima je Priština želela da umanji snagu srpskog naroda, tojest snagu Srpske liste. Mi smo slogom osujetili te njihove namere”, ocenio je Rakić.

Prema podacima koji se objavljuju na veb-stranici Centralne izborne komisije Kosova, Srpska lista ubedljivo vodi u svim opštinama sa srpskom većinom.

Tako je ta politička opcija u opštini Leposavić osvojila 81,47 odsto do sada prebrojanih glasova, u opštini Zvečan je osvojila 72 odsto, u Zubinom Potoku 92,55 odsto a u Severnoj Mitrovici 54,96 odsto glasova.

Približno isti rezultati su i u drugih šest opština u drugim delovima Kosova.

Prema tim procenama, Srpska lista je osvojila deset mandata u parlamentu.

Na Kosovu su danas održani osmi parlamentarni izbori na Kosovu od 1999. godine, na njima je učestvovala 21 politička stranka, dve koalicije i pet gradjanskih inicijativa.

Za 120 mesta u Skupštini Kosova kandidovano je ukupno 1.052 kandidata.

Pravo glasa imalo je 1.794.862 gradjana, koji su glasali u 888 centara na celom Kosovu, na ukupno 2.382 biračka mesta.