Prvi rezultati: Samoopredeljenje pobednik sa oko 40 odsto glasova

0
Foto Beta/(AP Photo/ Visar Kryeziu)

Centralna izborna komisija u Prištini saopštila je večeras da prema prvim preliminarnim rezultatima vanrednih parlamentarnih izbora, vodi pokret Samoopredeljenje sa oko 40 odsto osvojenih glasova.

Kako je saopšteno, na osnovu oko 92 odsto prebrojanih glasova Samoopredeljenje je osvojilo oko 40 odsto glasova, Demokratska partija Kosova 19, Demokratski savez Kosova 13.95, a Alijansa za budućnost Kosova 10 odso glasova, prenosi portal Zeri.

Predsednica Centralne izborne komisije Kosova (CIK) Valjdete Daka izjavila je da je, na osnovu oko 98 odsto obrađenih podataka, na današnjim prevremenim parlamentarnim izborima učestvovalo oko 832 hiljade ljudi, odnosno 46,90 odsto upisanih birača.

Prema njenim rečima, to je za oko tri odsto više u odnosu na izlaznost na izborima održanim u oktobru 2019. godine.

Daka je kazala da su i na ovim izborima birači “pokazali visoku demokratsku svest” i da su izbori završeni bez značajnijih problema koji bi mogli uticati na izborni proces.

Na Kosovu su danas održani osmi parlamentarni izbori na Kosovu od 1999. godine, na njima je učestvovala 21 politička stranka, dve koalicije i pet gradjanskih inicijativa.

Za 120 mesta u Skupštini Kosova kandidovano je ukupno 1.052 kandidata.

Na današnjim izborima pravo glasa imalo je 1.794.862 gradjana, koji su mogli da glasaju u 888 centara na celom Kosovu, na ukupno 2.382 biračka mesta.