Srpska lista kolektivno na glasanje, odustajanje od bojkota u zaustavnom vremenu, 26 kandidata u 10 srpskih opština…

0
Printscreen/YouTube/Kosovo Sever Portal KoSSev

 Biračka mesta za izbore za gradonačelnike i odbornike skupština opština na Kosovu otvorena su u 7 časova, a pravo glasa ima 1.885.448 birača.

Srpska lista u Kosovskoj Mitrovici izašla je, kao i ranije, kolektivno na glasanje. Odluku da ipak izađu na izbore doneli su juče, nakon konsultacija sa Aleksandrom Vučićem. Prethodno je u opticaju bila ideja o bojkotu.

Predsednik Srpske liste, Goran Rakić, glasao je tačno u 8 časova na jednom od biračkih mesta u Tehničkoj školi u Severnom delu Kosovske Mitrovice.

Odmah zatim uz njega je glasao i gradonačelnik Severne Mitrovice, Milan Radojević.

Glasanje su obavili i Igor Simić, kao i predsednik privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, i više desetina građana, preneo je portal KoSSev.

Srbi će svoje predstavnike birati u skoro 20 opština, ali u deset mogu da računaju da će imati mogućnost upravljanja. U tih deset opština ukupno je 26 kandidata za predsednike opština, od čega 18 srpskih, a osam su predstavnici albanskih stranaka. 

Prema podacima Centralne izborne komisije Kosova (CIK), na izborima učestvuju 32 političke stranke, 33 gradjanske inicijative, jedna predizborna koalicija i 23 nezavisna kandidata, a biraju se gradonačelnici i 1.002 odbornika za 38 opština.

Za gradonačelnike 38 opština prijavilo se 166 kandidata, a za odbornike opština na Kosovu kandidovalo se 5.198 ljudi.

Izbore prati više od 25.000 posmatrača iz političkih stranaka, inicijativa, koalicija i predstavnici nezavisnih kandidata, civilnog društva, medija, diplomatskih predstavništava akreditovanih na Kosovu, kao i posebna posmatračka ekipa Evropske unije.

Glasačka mesta biće zatvorena u 19 sati.