Građani Sremske Mitrovice od sada će sav kabasti otpad moći da odlažu u osam specijalnih kontejnera u okviru novoformiranog reciklažnog dvorišta, prvog centra ove vrste u Srbiji, koji je danas svečano otvoren. Ne samo da će značajno doprineti zaštiti životne sredine u svojoj zajednici jer će reciklažno dvorište pomoći da se udeo malih divljih deponija u gradu smanji za 80% već će i sami imati veliki benefit kroz smanjenje računa za komunalne usluge.

Reciklažno dvorište otvoreno je u okviru inicijative “Za nula otpada u Sremskoj Mitrovici” koju je pokrenulo JKP “Komunalije” i koja je prošle godine pobedila na konkursu u okviru projekta “Alternativno finansiranje i donacije za lokalne zajednice u Srbiji”. Na konkursu su odabrane tri najperspektivnije ideje za grupno (crowdfunding) finansiranje kojima se rešavaju problemi u lokalnim sredinama.

– Očekujemo da će građani Sremske Mitrovice umesto deponija izabrati naše dvorište i da ćemo u narednom periodu smanjiti prisustvo ovih štetnih materija za 30%. Osim za građane, ovaj jedinstveni reciklažni centar biće otvoren i za sakupljače sekundarnih sirovina a kroz brigu o svojoj lokalnoj zajednici moći će da ostvare dodatnu zaradu – poručio je Radoslav Jevremović, generalni direktor JKP Komunalije.

Nakon postavljanja na NALED-ovu platformu za donacije, projektu JKP Komunalije su se svojim sredstvima pridružili brojni privrednici iz Sremske Mitrovice, a veliku finansijsku podršku dala je i kompanija British American Tobacco, članica NALED-a, koja je za ovu priliku izdvojila 1,18 miliona dinara. 

– Velika je čast biti deo ovakvog projekta za koji verujemo da je samo jedan u nizu koraka ka izgradnji kvalitetnije životne sredine za sve građane. Na tom putu sarađujemo sa Vladom Srbije, važnim organizacijama kao što je NALED, kao i lokalnom samoupravom, a sve u cilju preduzimanja konkretnih mera ka izgradnji boljeg sutra. U fokusu svih aktivnosti BAT-a je stvaranje održivosti. U skladu sa tim naša ESG strategija prepoznaje reciklažu kao jedan od važnih prioriteta – poručio je Dragan Penezić, menadžer za regulatorne poslove i odnose sa državnim organima u BAT-u.

Prema njegovim rečima, od izuzetne je važnosti da kompanije budu podrška pozitivnim promenama u oblasti zaštite životne sredine i da učestvuju u stvaranju uslova za efikasniju reciklažu, a podjednako je bitno uticati na građane da i sami budu pokretači takvih promena u svojoj zajednici.

Neadekvatan način odlaganja otpada jedan je od dugogodišnjih problema i formiranjem reciklažnog dvorišta biće omogućeno propisno odlaganje otpada poput bele tehnike, nameštaja i građevinskog otpada. Građani će moći da dovezu i besplatno odlože otpad nakon čega će biti spreman za dalju reciklažu.

– Zaštita životne sredine je jedan od strateških reformskih prioriteta NALED-a i radimo na unapređenju prikupljanja i reciklaže ambalažnog otpada, otpada od stakla i hrane, upotrebljenih baterija i sijalica i električnog i elektronskog otpada. Sada je 19.000 domaćinstava iz Sremske Mitrovice dobilo priliku da učestvuje u reciklaži, a raduje činjenica da će biti organizovana i letnja učionica kako bi mališani stekli neophodna znanja iz ekologije – ističe Slobodan Krstović, direktor Odeljenja za održivi razvoj u NALED-u.

Podrška lokalnim samoupravama tokom pandemije Usled  pandemije, NALED je početkom aprila 2020. zajedno sa članovima i partnerima pokrenuo jedinstvenu online platformu za prikupljanje donacija tokom koje je obezbeđena podrška od 250.000 evra za 41 lokalnu samoupravu. Isporučeno je 52 tone hrane za 11.000 domaćinstava. NALED-ova platforma za donacije nastavlja da pruža podršku lokalnim inicijativama, bilo da je reč o donacijama u novcu i robi ili alternativnom načinu prikupljanja sredstava za ideje, projekte i kampanje od javnog značaja.

Značaj NALED-ove platforme za donacije i njen veliki potencijal u povezivanju lokalnih zajednica prepoznali su međunarodni partneri i uz podršku Nemačkog saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj (BMZ) kroz Nemačko-srpsku inicijativu za održivi rast i zapošljavanje, pokrenut je projekat “Alternativno finansiranje i donacije za lokalne zajednice u Srbiji“. Cilj projekta je bio razvoj platforme za donacije i identifikovanje ključnih izazova sa kojima se suočavaju svi akteri crowdfunding finansiranja.

Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.