“Srećom bili su smotani, imao sam vremena da zauzmem odbrambeni položaj”: Šta je Daško Milinović rekao o napadu koji je doživeo jutros

0
Screenshot YouTube N1

Radijskog voditelja Daška Milinovića jutros su napala dvojica muškaraca, a on je izjavio da je ranije primetio da ga oni prate. Jednog bi, kako je rekao, mogao da prepozna.

Milinović je za N1 rekao da nije doživeo teške povrede. Kako je rekao, “ti koji su ga napali na svu sreću nisu bili verzirani u tome što rade“.

“Oči su mi još malo crvene od suzavca, ali na svu sreću su bili smotani“, rekao je Milinović.

Daško je ujutru krenuo da radi emisiju i primetio je dve osobe.

„Već ranije sam mislio da su potencijalni napadači, šmekali su me dva dana ranije, jutros su me napali… Kad sam video da mi prilaze na deset metara, bilo mi je jasno da će me napasti i imao sam vremena da zauzmem dobar odbrambeni položaj“, rekao je on.

Potom je opisao kako ga je “manji i niži, sitniji, prvo poprskao biber sprejom i suzavcem”, a ovaj drugi, krupniji, izvadio je “ja mislim, teleskopsku ako ne neku drugu metalnu palicu i udario me tri puta”.

U prvi mah nije želeo da prijavljuje napad, ali su njegov kolega Mlađa Urdarević i slušaoci insistirali da ode do lekara.

Lekari su, zatim, po službenoj dužnosti to prijavili. Milinović navodi da je razgovarao sa predstavnicima policije, koji su ga saslušali, čak i sa načelnikom novosadske policije, pa sa tužiocem.

“Dao sam izjavu tužiocu i iskren da budem, prilično sam siguran da oni mogu da ih uhvate”, rekao je.

Jednog mogao i da prepozna, jer prvi dan nije nosio masku, dok su danas  obojica bili s maskama.

„Imam ideju da se radi o fašističkim aktivistima, i to je napad na antifašistu – zbog stavova koje iznosim u javnosti. Pretnje i lajanja na internetu obično posle nekog vremena moraju da dobiju i fizičku manifestaciju. Radi se o fašistima i napad je politički motivisan – bio je to napad fašista na antifašistu“, rekao je Milinović.

On kaže da inače pretnje prima svakog dana.

„Znam da je ovo politička klima koja njima pogoduje, da oni cvetaju, i oni se osećaju kao da imaju krila… Ovo je, za sada, njihova zemlja i mi to moramo da promenimo ako želimo ovde da živimo. Trenutno živimo u okupaciji i to su službenici okupacije. Kada se žališ, znaš na koji stepen razumevanja možeš da naiđeš. Nisam video svrhu u prijavljivanju, nikad nisam prijavio“, rekao je.

Na pitanje da li očekuje da će policija pronaći nasilnike, Milinović kaže da je uveren da naši organi „jesu sposobni i opremljeni, pa čak i motivisani da urade stvari kad postoji politička volja za to“.

Rekao je da ne nema dilemu da će policajci koji su preuzeli slučaj to relativno lako i rešiti.

„Jedino, voleo bih da se ovo nikad nikome ne desi više, ali to će se to, nažalost, i dalje dešavati, nasilje je u društvu veoma visoko, naši politički protivnici ne prezaju od nasilja i zastupaju nasilničku ideologiju i kad im oduzmeš nasilje – ništa im ni ne ostaje“, kaže Milinović.

“Ovde sada i vlast može da pokaže kako se poštuju ljudska prava”, dodao je.