Srđan Verbić: “Opasno je da roditelji donose tu odluku. Najbolje bi bilo kada bismo postepeno otvarali škole…”

0
Foto Screenshoot Youtube/N1

Sada je već izvesno da škola počinje 1. septembra a o tome da li su mere koje je najavilo Ministarstvo prosvete dovoljne i sprovodive u praksi, Srđan Verbić, bivši ministar prosvete, kaže za Nedeljnik da su nam u ovakvoj situaciji racionalne odluke najpotrebnije. Međutim, njih je teško donositi kad nam ni podaci ni partneri nisu pouzdani.

“Podaci o broju obolelih po mestima ili opštinama i dalje nisu dostupni javnosti. O podacima u vezi sa realizacijom nastave da i ne govorimo. Na osnovu čega onda bilo ko da donese odluku? Nisu roditelji toliko zbunjeni koliko su frustrirani situacijom u kojoj treba da donesu odluku na neviđeno. Ovakve odluke se ne donose preko kolena. Najbolje bi bilo kada bismo postepeno otvarali škole bez nepotrebne presije. Tamo gde je situacija najbolja, gde ima dovoljno prostora i gde su odeljenja mala, neka oni prvi krenu sa časovima u školi. Korak po korak”, priča Verbić za Nedeljnik.

Ljudi iz prosvete, čini se, nisu stava da je roditelje trebalo anketirati već da je država trebalo da donese odluku u dogovoru sa prosvetnim radnicima, a ne da anketom skida odgovornost.

“Kao prvo, anketiranje neinformisanih građana ne služi ničemu drugom osim da se na njih prebaci odgovornost. Međutim, čak i da su roditelji informisani kako treba, ne treba oni da donose tu odluku. Opasno je to. Kad bi se samo roditelji pitali, hiljade dece nikada ne bi ni krenulo u školu. Nezavisno od pandemije. Roditeljima treba valjano obrazložiti šta škola može u ovim okolnostima, razgovarati sa njima o prednostima i manama različitih modela nastave i ići ka celovitom rešenju na nivou škole. Preduslov za to je da roditelji i kolektiv škole jedni u druge imaju poverenja. Prebacivanje odgovornosti svakako nije korak u pravom smeru”, objašnjava Verbić.

Ceo tekst u štampanom izdanju Nedeljnika koji je na kioscima od 27. avgusta.


– Da li je odluka o početku školske godine 1. septembra bila dobra

– Zašto je postavljanje upitnika roditeljima samo skidanje odgovornosti

– Kako se prosvetni radnici spremaju za nastavu

– Mogu li deca da se drže i poštuju “protokole”

– Šta kažu iskustva iz inostranstva i iz prošlosti

– Koliko je kovid-19 stvarno opasan po mališane

VELIKO ISTRAŽIVANJE: ŠTA ĆE NAM DONETI 1. SEPTEMBARZA NOVI NEDELJNIK SU GOVORILI PROSVETARI, BIVŠI MINISTRI, LEKARI…

Digitalno izdanje dostupno je na nstore.rs