Srđan Valjarević: Snagu su mi davale knjige i filmovi, a ne pivo i prijatelji, to je budalaština

0
Screenshot

Jedan od najčitanijih srpskih pisaca Srđan Valjarević, autor romana “Komo” i knjige pjesama “Džo Frejzer i 49 pesama”, ovih dana bio je gost Festivala svjetske književnosti u Zagrebu, i tamo je sa piscem Andrijem Škarom govorio o svom pisanju, životu i drugim važnim temama, a potom dao i intervju za zagrebačke Novosti.

Na pitanje o društvenoj angažovanosti njegovog pisanja, Valjarević je rekao:

“Verujem da u ovom trenutku neki momak, ili neka cura, svejedno, cura koja radi negde, u nekoj samoposluzi ili u fabrici ili za šankom, i koja kad pročita ovo, može da pomisli: ok, ako je mogao ovaj tip onda mogu i ja, i da poveruje u sebe, i da ono nešto drugo što radi, šta god to bilo, pisanje, crtanje, pevanje, sviranje, ronjenje, prevođenje, bilo šta, da samo treba da nastavi, da bude uporna, da će joj upornost i trud ipak doneti nešto neočekivano, i da vredi biti uporan. Ja sam bio taj momak, imao sam 17 godina kad sam počeo da radim u radionici, posle sam imao 20 godina kad sam radio kao konobar, ili 22 godine kad sam radio kao moler u Zapadnom Berlinu, i gledao sam uveče filmove u Kinoteci, i neki filmovi su mi davali snagu. Ili sam čitao knjige, i neki pisci su mi davali tu snagu. Ne svi, naravno, ali neki jesu. John Cassavetes i njegovi jeftini filmovi, i Robert Bresson i njegovi filmovi, i Robert Walser i njegove priče, ili Simone Weil i njene knjige… To mi je davalo snagu, a ne pivo i prijatelji, nikako, to je budalaština.”

Novinarka Novosti Antonela Marušić pitala ga je i o junacima, pasioniranim hodačima i posmatračima.

“Pešačim oduvek, nemam automobil, nemam bicikl, i oduvek sam voleo da pešačim. Ja sam pešak. To nije u nekoj velikoj vezi sa sportom, ali sigurno je da na izvestan način odredi i neki način života i gledanja na grad, ulice, druge prolaznike, zgrade, kuće, drveće, sve ono što čini taj život napolju. Drugačije prolazi vreme, i na drugačiji način, sigurno.”

A koliko se 52-godišnji Valjarević razlikuje od onog koji je devedesetih išao na jezero Komo?

“Samo par primetnih činjenica: ne pijem, budim se ranije, više radim, imam puno sedih u kosi. Sve drugo je isto”, rekao je Valjarević za Novosti.