Srđan Đoković: “Pa, kakav je to problem što je Novak navijao za Hrvatsku? To su njegovi prijatelji, ti fudbaleri ‘kockastih'”

7
Profimedia

Srđan Đoković, otac najboljeg tenisera sveta Novaka, govorio je o uspesima i ponašanju svog sina u emisiji “Upitnik” na Radio televiziji Srbije.

Srđan je ocenio da je Novakov uticaj na sliku o Srbiji nemerljiv.

“To što Novak čini za Srbiju i srpski narod je nezamislivo. Neuporedivo je to šta se događa sada i pre nekih 20-ak godina kada smo prvi put počeli da odlazimo u inostranstvo. Novak je svojim odnosom prema svima pokazao da nemamo čega da se stidimo – da smo mi Srbi stari evropski narod, a ne genocidan narod”, izjavio je Đoković u emisiji “Upitnik”.

Govorio je i o tome kako Novaka kao osobu vide u svetu i kakav to uticaj ima na našu zemlju.

“Stranci ga ne vole, ali ga poštuju. Poštuju ga, jer s oduševljenjem govorio odakle je. On ne mrzi druge narode. Sve oko nas smatra svojima i to je pogled na svet na koji bi svi trebalo da se ugledamo. Zato ga cene svuda, a najviše ga vole na Istoku i Kini. Novak je preteča neke druge Srbije. Borba koju on vodi sa svojim reketom i znanjem… on samo pokazuje da postoji i drugi način da ljudi shvate da smo deo evropske civilizacije”.

Novakov je često bio “na tapetu” zbog izjava da navija za Hrvatsku.

To je domaće vaspitanje. Nema uspešnog društva bez uspešne porodice. Nama su urušili familiju i zato nam se mnogo toga lošeg dešava. Pa, kakav je to problem što je on navijao za Hrvatsku? Pa, oni su naše komšije. To su njegovi prijatelji, ti fudbaleri ‘kockastih’. On je navijao za drugare. Moramo da prestanemo sa tim konfrontacijama više. Sećate se kada su pre nekoliko godina bile poplave u Srbiji, Bosni i Hrvatskoj, on nije pomogao samo rodnoj zemlji nego i ostalim dvema. To je za njega bila i ostala jedna zemlja i jedan narod. Ne možemo drugačije da se ponašamo”, otkrio je otac potencijalno najvećeg tenisera svih vremena, preneo je B92.

7 KOMENTARA

 1. On je ipak jedna obicna NULA. Pa ni za sve pare na planeti ne bi rekao da navijam za “hrvate”!

 2. Živim u državi (Madjarska) koja je jedina u svetu uspela da asimilira Nemce i Jevreje… Njen najbolji fudbaler svih vremena Ferenc Puškaš rodjen je kao Nemac, zvao se Franc Purcelg! Srbin Aleksandar Petrović brzo je postao Petefi Šandor, Nikola Đelmaš – Mikloš Delmi… Ima još na hiljade drugih primera… Madjari gotovo svaku važniju prvoligašku klupsku utakmicu (u bilo kom sportu) započinju državnom himnom Madjarske (imaju na destine sporstkih televizijskih kanala koji sve to prenose), kod svakog nastupa (bilo gde i bilo s kim) ONI NE GOVORE KAO SRBI “NAŠA” REPREZENTACIJA, VEĆ REPREZENTACIJA MADJARSKE, “NAŠ” TENISER DJOKOVIĆ, VEĆ SRPSKI TENISER DJOKOVIĆ (bez obzira da li je on polu-hrvat ili polu-crnogorac!), “NAŠA” HIMNA – NEGO HIMNA MADJARSKE). Svi sportisti Madjarske kod intoniranja državne himne drže polusavijenu desnu ruku na srcu i – glasno pevaju madjarsku himnu. Svi sportisti Madjarske imaju samo – državljanstvo Madjarske. I Budimpešta sve Madjare u klupskim i repezentativnim selekcijama drugih država smatra – pripadnicima jedinstvene madjarske nacije (Madjarima)… SRBIJA OD SVEGA POBROJANOG (ZBOG TAKVE VRSTE VIŠEDECENIJSKOG “VASPITANJA” ONIH KOJI SU DOŠLI, KAO I ONIH KOJI DOLAZE) – NEMA SKORO NIŠTA (jer je u svom vaspitno obrazovnom planu u poslednjih pola veka vrlo malo stvari programski reformisala )!… Novak Djoković, uprkos, izuzetnom teniskom sportskom uspehu (koji bi mogao fantastično da promeni i politički imidž Republike Srbije jer on zvanično brani njene boje – to nije iskorišćeno ni za pedalj!!!) – samo je produkt sredine iz koje je potekao! DAKLE, TREBA MENJAT,I NE SISTEM RADA – VEĆ SISTEM VASPITANJA MLADIH (i ne samo sportista). TAKO SU TO ODAVNO URADILE POLITIČKI UREDJENE DRŽAVE. TO MORAMO I MI. BEZ OBZIRA ŠTO SMO U MNOGIM NACIONALNO-IDENTITETSKIM SEGMENTIMA DECENIJAMA ZAOSTALI ZA DRUGIMA. ZA MADJARIMA U OVOJ VRLO VAŽNOJ SFERI KASNIMO VIŠE OD ČETVRT VEKA…! To odlično znam, jer se, izmedju ostalog, i time bavim. I hoću da pomognem Srbiji (što i činim kad god sam u prilici da to mogu)

 3. Kako nije problem,pa isti ti njegovi “prijatelji” su slavili uz ustasu Tompsona,pametnom dosta. Noletu hvala za sve sto radi za Srbiju,nadam se da na kraju karijere neće sve pokvariti svojim “kosmopolitanizmom”.

 4. Dok Hrvatski fudbaleri promovisu ustastvo, nije logicno navijati za njih. Kad bi prestali da izmisljaju nase zlocine, a zataskavaju svoje, kad bi konacno shvatili i prihvatili odgovornost za genocid, moglo bi da dodje do pomirenja…kad bi priznali da su se nelegalno i nasilno ocepili od Jugoslavije, a ne da su vodili neki Domovinski rat, da su bili agreaori, a ne zrtve, da su nptavili najveci pogrom u novije vreme, e, onda bi bilo logicno navijati za njih.

 5. Po pravilu muskarci su naklonjeni po nacionalnosti sta im je zena ili majka.
  Tako je Nole po zeni (Jeleni Ristic) Srbin. Po majci Hrvat. Moze da se druzi
  i podrzava koga hoce. Igra za Srbiju i zato ga Srbi sirom sveta postuju i njegovi
  su navijaci. Srbi postuju i navijaci su svojih sportskih idola bez obzira na
  nacionalnost: Monika Seles, Laslo Djere, Stefanek, Horvat, Ljajic, Kolasinac,
  Pancev i mnogi drugi.

 6. Nije lepo to…al ajde..nego što se u hrvatskim novinama predstavio kao polu hrvat,polu crnogorac..bukvalno je rekao da nije Srbin. Od majke hrvat,odrastao pod uticajem Bake Eleonore i djeda Zdenka,koji su ga naučili kulturi,a od oca crnogorac..naime djed Panto je sišao s Mojkovca na Kosovo. To je pričao dok se grlio i ljubio sa Kolindom..imaju te fotografije,a mogu se naći i te izjave..mada su ih brisali

  • Brate, jel’ treba da ti se crta… Polu-hrvat, polu-crnogorac, polu-bosanac, polu-makedonac, polu… bilo ko na Balkanu (a i šire) znači Srbin. Da bude jasnije – Srbenda.

Comments are closed.