Srdačan razgovor, izbegnuta tema abortusa i vicevi o starosti: Kako je protekao sastanak Bajdena i pape Franje u Vatikanu?

0
(Beta/Vatican Media via AP)

(Beta) – Sastanak predsednika SAD Džoa Bajdena i poglavara Rimokatoličke crkve pape Franje u Vatikanu danas trajao je duže od predviđenog vremena dok su dvojica najistaknutijih Rimokatolika u svetu razgovarala o klimatskim promenama, siromaštvu i pandemiji koronavirusa, ali i o vrlo ličnim stvarima kao što je gubitak predsednikovog sina. Razmenili su i viceve o tome kako dobro stare.

Ovo je četvrta poseta Bajdena Vatikanu, ali prva u svojstvu predsednika SAD.

Video snimak koji je objavio Vatikan pokazuje nekoliko toplih, opuštenih trenutaka između pape Franje i Bajdena dok su se više puta rukovali i smešili. Papa Franja često ima namrgođeno lice, posebno na zvaničnim fotografijama, ali danas je izgledao dobro raspoložen. Njihov privatni sastanak trajao je oko 75 minuta, prema Vatikanu više nego duplo duže od uobičajene audijencije sa papom.

Oni su sedeli jedan naspram drugog za stolom u papskoj biblioteci uz prisustvo prevodioca. Zatim su razmenili poklone na širem sastanku na kome su bili i prva dama SAD i vodeći zvaničnici. Zbog dužine sastanka Bajden je kasnio više od sat prema rasporedu za naredne sastanke, prenosi AP.

“Vi ste najvažniji vojnik mira koga sam upoznao”, i “moj sin bi želeo da vam ovo dam”, rekao je Bajden, posvećeni katolik, predajući papi mali medaljon. 

Medaljon podseća na puk u kome je služio njegov sin Bo Bajden koji je preminuo 2015. od raka. 

Predsednik je više puta ispričao kako je u veri našao snagu da savlada više porodičnih tragedija.

“Bajden se zahvalio njegovoj svetosti za zalaganje za siromašne u svetu i za one koji pate od gladi, sukoba i progona. On je hvalio vođstvo pape Franje u borbi protiv klimatske krize kao i papino zalaganje za dobar završetak pandemije za sve kroz delenje vakcina i ravnopravni globalni ekonomski oporavak”, prenela je Bela kuća.

Prema Vatikanu oni su razgovarali i o migrantima kao i o zaštiti ljudskih prava, uključujući slobodu veroispovesti i savesti. 

Nije pomenuta, ili bar ne zvanično, sporna tema, pitanje abortusa, koji Bajden podržava dok papa strogo osuđuje namerne prekide trudnoće, prenosi Frans pres.

Vatikan je naveo da je Bajden poklonio Franji tkanu liturgijsku odoru, koju je 1930. napravio čuveni papski krojač Gamareli i koju je koristio papin jezuitski red u SAD, gde je držana u arhivama crkve Holi triniti (Holy Trinity Church), Bajdenove redovne crkve u Vašingtonu.

Bela kuća je saopštila da će napraviti donaciju humanitarnoj organizaciji u ime pape.

Papa je Bajdenu pokloni keramičku pločicu na kojoj su naslikani hodočasnici kao i zbirku glavnih papinih učenja, naveo je Vatikan.

Bajden će u Rimu danas razgovarati sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom pre učešća na sastancima Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta i zemalja u razvoju – G20. On će razgovarati i sa domaćinima G20 italijanskim predsednikom Serđom Matarelom i italijanskim premijerom Mariom Dragijem.

On će posle Rima otputovati u Glazgov gde u nedelju počinje samit o klimi – COP 26.